Середа, 2024-04-24, 1:59 PM
ПЕРСОНАЛЬНИЙ САЙТ
педагога професійного навчання Цюпак Ольги Володимирівни

Цілі завжди випереджають можливості,
будуючи шлях для розвитку
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна Мій профіль ВихідРеєстраціяВхід
Меню сайту

Категорії розділу
Інформаційна бібліотека [171]
Навчаючи - виховуємо [23]
Виробниче навчання [15]
Професія "Діловод"
Все про комп'ютерні технології та Web-дизайн [124]
технічні новинки, комп'ютерне обладнання, програмне забезпечення
Словник комп"ютерних термінів та сленгу [4]
Стенографія [10]
Етика, естетика [22]
Логіка [14]
Машинопис та Діловодство [107]
Психологія [49]
тести, оптичні ілюзії, акцентуації
Релігієзнавство [9]
Філософія [26]
Філологія [68]
мово-літературознавство, фольклористика
Українська обрядовість [211]
вірування, прикмети, етнографія, обереги
У світі цікавого [86]
Лірична сторінка [36]
Мережива долі [1]
розповіді про неординарних людей
Жартома і всерйоз [24]
Скарбничка мудрості [32]

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу


Користувачі
Гості сайту
 





Помощь блогеру



 


Головна » 2014 » Березень » 16 » Активність особи - що це?
11:02 AM
Активність особи - що це?

Активність особи [з лат. activus - діяльний] - форма прояву активності, що виражається у вольових актах і особовому самовизначенні і обумовлена уявленням про себе самого як про "суб'єкта - причину" того, що відбувається і повинно відбуватися у навколишньому світі. Згідно концепції персоналізації, "активність особи виявляється також в тому, що своїми вчинками і діяннями особа "продовжує” себе в інших людях, набуваючи в них своєї "відбитої”. На відміну від суспільно значущих, проте стандартизованих актів поведінки людини, активність особи характеризується тим, що людина піднімається над стандартом, реалізовуючи неординарні зусилля для досягнення суспільно заданої мети і/або діючи надситуативно, тобто за межами своїх початкових спонук і цілей".

Подібна надситуативна активність - готовність і здатність людини не обмежуватися заданими конкретною ситуацією вимогами і орієнтуватися на непрагматичні цілі, що істотно перевищують по своєму рівню конкретне актуальне завдання. В рамках реалізації надситуативної активності особа відносно легко долає різні психологічні бар'єри, вона здатна піднятися до достовірно творчої діяльності, інтелектуального "прориву", продемонструвати схильність до дієвого альтруїзму, "безкорисливого" ризику, добитися різкого якісного підвищення ефективності своєї діяльності.

Одна з форм прояву надситуативної активності, що виражається в прагненні індивіда або групи перевищити нормативні вимоги, що офіційно пред'являються суспільством, до того або іншого виду діяльності - наднормативна активність. Це один з найважливіших показників високої ефективності групи, що характеризує діяльність спільності високого рівня соціально-психологічного розвитку. Наднормативна активність може виявлятися, наприклад, в перевищенні середньої індивідуальної і групової норми вироблення.

У групах низького рівня розвитку пред'явлення індивідуальній наднормативній активності, як правило, сприймаються негативно і оцінюються як зрада групових інтересів, розглядаються як демонстративна поведінка, що має на меті виділитися, самостверджуватися за рахунок інших членів спільності, завоювати визнання поза групою в збиток її престижу. Експериментально наднормативну активність можна зафіксувати лише в тих видах діяльності, де є чітко розроблені офіційні нормативи її виконання.

У сучасній соціальній психології проблема особової активності отримала найбільш детальне освітлення в рамках теорії спонтанності. Під спонтанністю розуміється адекватна реакція індивіда на нову для нього ситуацію і нова, креативна реакція на стару, звичну ситуацію (Дж. Моренно, Г. Лейтц і ін.). По суті справи, і в першому, і в другому випадках мова йде саме про здатність індивіда сприймати себе як суб'єкта. При цьому, на думку Дж. Моренно, "індивід з високим ступенем спонтанності витягуватиме максимум з ресурсів, що знаходяться в його розпорядженні, - з інтелекту, пам'яті або навиків, і може залишити далеко позаду володаря кращими ресурсами, але найменшим чином того, що їх використовує. У творчо обдарованого індивіда проникає спонтанність і викликає в нім реакцію. На світло було проведено набагато більше Мікеланджело, але лише один з них став автором великих картин, зі всіх народжених Бетховенів лише один написав великі симфонії і лише один з багатьох зміг стати тим самим Ісусом з Назарета. Всіх їх об'єднують творчі ідеї, мотивація, інтелект, навики і освіта, а роз'єднує та сама спонтанність, яка у вдалих випадках дає можливість її носієві скористатися в повному об'ємі ресурсами, що є у нього, тоді як невдахи залишаються в програші, будучи володарями своїх скарбів: вони відчувають нестачу в розігріваючих процесах (згідно теорії спонтанності кожен по-справжньому значущий діяльнісний акт вимагає попереднього "розігрівання” (по повній аналогії з обов'язковою розминкою спортсмена перед стартом.

Для тестування індивідуального рівня спонтанності Дж. Моренно була розроблена достатньо складна поетапна експериментальна процедура. З використанням психодраматичної техніки моделювалися ряд екстремальних ситуацій типу, що поступово ускладнюються: "у Вашому будинку виникла пожежа - вогонь підбирається до кімнати, де сплять ваші діти - ваша дружина охоплена "панікою - телефон не працює - замок вхідних дверей заклинило і т. д." Асистенти Дж. Моренно фіксували реакцію випробовуваних і час, витрачений ними на ухвалення рішення після чергової "ввідної". На першому етапі експерименту, таким чином, було протестовано більше 300 випробовуваних. На основі аналізу їх результатів і зіставлення із звітами про поведінку людей в реальних ситуаціях аналогічних модельованим в ході експерименту були виведені критерії оцінки реакцій по трьом параметрам: тимчасовому, просторовому і змістовному. При цьому, з погляду Дж. Моренно, "розрахунок часу для реакції на виникаючу ситуацію виявився головним чинником доцільності. Необхідно було встановити амплітуду мінімальної і максимальної допустимої тривалості кожного окремого процесу розігрівання в акт і загальну ситуацію. ... Суб'єкт отримував позитивну оцінку, якщо його дії знаходилися в межах тимчасового діапазону; негативна оцінка давалася при тривалості конкретної дії нижче мінімуму або вище за максимум. Якщо процес розігрівання в уявленні про небезпеку для дітей проходить дуже поволі, то виникаюча дія - винести їх в безпечне місце - може запізнитися. З іншого боку, при поспішності процесу розігрівання кожну дію неможливо виконати повністю, і результатом буде хаотична серія непослідовних дій".

Не менш важливою при оцінці реакції стосовно модельованих в експерименті ситуацій дослідникам бачилася і здатність випробовуваних до чіткої орієнтації в просторі. Через це, "на основі спостережень реальних ситуацій була також створена просторова схема положень індивідів і їх рухів щодо цілей, що змінюються. На неї наносили план будинку і околиць, позицію суб'єкта на початку тесту, позиції будь-якого іншого суб'єкта, що входить в ситуацію, місцеположення кожного об'єкту в тесті, а також найбільш короткі маршрути до цілей, раковина на кухні, кімната дітей, сусіди і так далі Для кожного акту була встановлена амплітуда допустимих обхідних шляхів, починаючи від найбільш короткого з них. Суб'єкт отримував позитивну оцінку при попаданні його рухів в допустимі межі і негативну, якщо зайві рухи шкодили меті дії"

Найбільш цікавим з погляду характеристик активності особи представляються змістовні параметри оцінки реакцій. Як відзначає Дж. Моренно, "величезна різноманітність реакцій вимагала системи підрахунку, що визначає найбільшу відповідність дій в даний момент, в межах систем цінностей, домінуючих в нашій культурі. ... Найменш допустимою була втеча з метою врятування власного життя, що є сусідами з іншим, найменш допустимим, - порятунок власності; на вищому рівні опинилася людина, що врятовує чиє-небудь життя (у одному з варіантів експерименту, згідно сценарію, в будинку ночують декілька гостей), і близько до вищого - роль батька (рідної людини, що врятовує життя). У структурі допустимих ролей були класифіковані альтернативи відповідних реакцій для кожної ролі. Не дивлячись на одну і ту ж мету, що управляє діями декількох суб'єктів, - насамперед врятувати дітей - їх дії розрізнялися у відповідності. Один виводив їх з будинку до сусідів; інший переносив в наступну кімнату, залишаючи їх в небезпечній зоні; третій намагався виплигнути з вікна з обома дітьми на руках, що було зайвим ризиком".

На другому етапі дослідження реакція випробовуваного на кожну ввідну експериментатора оцінювалася по трьом вказаним параметрам і якщо вона не вписувалася в допустимий діапазон по будь-якому з них, участь індивіда в експерименті на цьому закінчувалася. Індивідуальна спонтанність оцінювалася через рівень ситуативної складності з яким міг справитися випробовуваний. Як пише Дж. Моренно, "при зверненні до вищих рівнів спонтанної відповідності велике значення має витривалість суб'єкта при ухваленні непередбачених ситуацій і в адекватній реакції на них".

За наслідками експерименту була виявлена "група суб'єктів, що не зуміла пройти першу ситуацію, оскільки вони вибігали назовні, рятуючись або закликаючи на допомогу. Інша група суб'єктів з більшою або меншою адекватністю прореагувала на першу ситуацію, дісталася до другого випадку, коли в будинку з'являлася мати суб'єкта або мати дітей. Тут їх спонтанна винахідливість виснажувалася; "вони втрачали голови", дозволяючи збожеволілій матері увійти до кімнати малюків, або надто пізно спохвачувалися дзвонити пожежникам.

Наступна група суб'єктів без зусиль дійшла до третього рівня надзвичайності; ще менша кількість - до четвертого і зовсім мало - до п'ятого рівня. У міру накопичення рівнів надзвичайності з'ясувалося, що кількість несподіванок, подоланих суб'єктом, була показником діапазону його спонтанності. Початок спаду і втрати спонтанності характеризувався неадекватним сприйняттям ролі, поганим розрахунком часу і марною тратою руху".

Ґрунтуючись на результатах описаного експерименту і власному психотерапевтичному досвіді, Дж.Моренно прийшов до двох важливих висновків. По-перше, спонтанність є універсальною і природженою людською якістю, якою спочатку володіє кожна дитина. Проте ця здатність проявляти особливу активність може бути серйозне депривована в результаті дисфункціональної батьківської дії, негативного особового досвіду, деструктивного соціального навчання і т.п. По-друге, спонтанність можна відновлювати і розвивати за допомогою спеціальних методів психотерапевтичного і психокоректувального розвитку. Кінцевою стратегічною метою психодрамо-терапії і є повне возз'єднання індивіда зі своєю природною спонтанністю.

Спонтанна особова активність у цілому ряді випадків може стимулюватися і суто соціально-психологічними методами. До них слід насамперед віднести заходи, спрямовані на створення високофункціональних груп типу команда - колектив, демократичний стиль лідерства, делегування повноважень і надання членам співтовариства свободи дій на шляху руху до загальної мети. Останнє особливо важливе. Як відзначає Т. Амбайл, "внутрішня мотивація - а відповідно, і творча активність - різко підвищуються, коли люди отримують право самостійно вибирати способи досягнення мети, але не мету як таку". Тут же виділяються шість найбільш значущих, з погляду стимулювання творчої активності особи в організаційному контексті, чинників: постановка завдання, свобода дій, ресурси, склад робочої групи, заохочення безпосередніх керівників і організаційна підтримка. Практика організаційної психології і психології менеджменту виразно показує, що без проявів і цілеспрямованого використання надситуативної особової активності просто неможливі розробка і впровадження скільки-небудь значущих інноваційних проектів, ухвалення відповідальних рішень, пошук ефективних виходів з складних ситуацій.

Необхідно враховувати, що активність особи, якщо вона абсолютно не відповідає соціальним нормам і при цьому повністю ігнорує інтереси інших людей, набуває виразно вираженого деструктивного характеру. По справедливому зауваженню Р.Лейтц, "...сама по собі спонтанність ще не сприяє творчому процесу. Без смислових зв'язків і зв'язком з дійсністю вона нерідко надає таку ж деструктивну дію, що і спонтанне недиференційоване зростання кліток ракової пухлини, який не підкоряється принципам формування організма". Найбільш виразним прикладом руйнівних і соціально небезпечних проявів в цьому плані є надситуативна активність психопатів і соціопатів.

Практичний соціальний психолог одним із своїх професійних завдань повинен бачити усіляку підтримку особової активності особливо в її надситуативних проявах, в той же час не упускаючи з вигляду той факт, що нерідко надситуативна активність може мати і асоціальну, а деколи і антисоціальну спрямованість, а наслідки пов'язаного з подібною активністю индивідуально-специфічного впливу можуть згубно впливати і на соціально-психологічний клімат в співтоваристві в цілому, і на розвиток особи окремих його членів.

Категорія: Психологія | Переглядів: 913 | Додав: Olga | Теги: асоціальні типи, рівень спонтанності, надситуативна активність, Г.Лейтц, Дж.Моренно | Рейтинг: 1.0/17
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Друзі мого сайту
  • Інформаційний портал "Профтехосвіта Хмельниччини
  • Вище професійне училище № 25
  • Блог методиста ВПУ-25 Мар'янич Т.Г.
  • Персональний сайт Коржан Т.В.
  • Створити сайт uCoz
  • Інструкції для uCoz

  • Сьогодні

    Архів записів

    www.qrcode-generator.de
    Copyright MyCorp © 2012- 2024                       Всі авторські права захищені

    При використанні матеріалів блогу, посилання на джерело обов"язкове. Дякую за розуміння!

    www.copyright.ru

    %
    освітній портал Педагогічна преса
    https://web-kwest18.blogspot.com/