Четвер, 2024-04-25, 2:44 PM
ПЕРСОНАЛЬНИЙ САЙТ
педагога професійного навчання Цюпак Ольги Володимирівни

Цілі завжди випереджають можливості,
будуючи шлях для розвитку
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна Мій профіль ВихідРеєстраціяВхід
Меню сайту

Категорії розділу
Інформаційна бібліотека [171]
Навчаючи - виховуємо [23]
Виробниче навчання [15]
Професія "Діловод"
Все про комп'ютерні технології та Web-дизайн [124]
технічні новинки, комп'ютерне обладнання, програмне забезпечення
Словник комп"ютерних термінів та сленгу [4]
Стенографія [10]
Етика, естетика [22]
Логіка [14]
Машинопис та Діловодство [107]
Психологія [49]
тести, оптичні ілюзії, акцентуації
Релігієзнавство [9]
Філософія [26]
Філологія [68]
мово-літературознавство, фольклористика
Українська обрядовість [211]
вірування, прикмети, етнографія, обереги
У світі цікавого [86]
Лірична сторінка [36]
Мережива долі [1]
розповіді про неординарних людей
Жартома і всерйоз [24]
Скарбничка мудрості [32]

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу


Користувачі
Гості сайту
 





Помощь блогеру



 


Головна » 2015 » Січень » 10 » Лекція на тему "Наркоманія - небезпечна недуга"
8:57 PM
Лекція на тему "Наркоманія - небезпечна недуга"

У сучасних умовах економічного і морального вдосконалення суспільства великого значення набуває боротьба з наркоманією - потворним явищем, яке спричинює непоправної шкоди здоров'ю, веде до деградації особистості, руйнування сім'ї, згубно позначається на вихованні дітей, на майбутні покоління, завдає великого матеріального і морального збитку суспільству.

В останні роки алкоголізм і наркоманія велике поширення отримали в багатьох європейських країнах. І хоча ці захворювання відомі людству з глибокої давнини, на даний час в деяких державах вони з окремих, рідкісних випадків перетворилися на справжню епідемію, що відносить десятки тисяч людських життів, скалічує мільйони доль. Причому в світі спостерігається тенденція не тільки до подальшого зростання наркоманії, а й до її значного «омолодження». Все більше випадків наркоманії відзначається серед молоді та підлітків.

У нашій країні виникає багато соціальних причин для поширення наркоманії. Перед молоддю стоять безліч перешкод для вдосконалення, самовираження, духовного та фізичного розвитку

Наркоманія - захворювання, не менш небезпечне, ніж алкоголізм, а в ряді випадків перевершує його за своїми соціальними і медичними наслідками. Частіш від усього прийом наркотичних речовин зустрічається серед підлітків та молоді. Часто єдиним мотивом, що штовхає підлітка до вживання наркотику, є бажання «спробувати», що виникло після розмов або умовлянь когось із знайомих. До цікавості домішується бажання наслідувати прийнятим правилам «своєї групи», боязнь насмішок і докорів «бувалих і досвідчених». Це може бути і проявом сліпого наслідування західним зразкам.

Також найбільш схильні до прийому наркотиків люди емоційно нестійкі, слабовільні, з психопатичними рисами характеру і дефектами виховання, позбавлені серйозних ідейних і моральних основ. Більшість з них долучилося до наркотиків, не знаючи страшних наслідків їх руйнаційної дії.

Шлях підлітків та молоді в пекло наркоманії складний і неоднаковий. Однак подальша доля наркоманів дуже сумна і вельми схожа.

ОБЕРЕЖНО - НАРКОМАНІЯ!

Наркоманія - захворювання, що розвивається внаслідок хворобливої пристрасті до будь-якої наркотичної речовини і супроводжується фізичною та психічною залежністю від наркотику.

Наркоманія, подібна до гострого захворювання, що розвивається дуже стрімко. Важко заздалегідь передбачити, коли гра перетворюється в рабську залежність людини від наркотику. Часто достатньо 1-3 прийомів препарату, щоб з'явилася потреба в повторних прийомах його, непереборний потяг до наркотику.

Досить скоро приходить і тяжка розплата. Всього декілька тижнів прийому - і вже занепад сил, безсоння, запори, втрата апетиту, схуднення. Жовтянично-сіра висихаюча шкіра, підстаркувата особа з ранніми зморшками, випадаюче волосся, схильне до сивини, кришаться, «гнилі» зуби, в'ялі м'язи - ось типовий портрет молодого наркомана. Поступово інтереси і захоплення особи тьмяніють, відходять на другий план. Пропадає бажання вчитися, зникають колишні друзі, припиняються заняття спортом, музикою, читання книжок, відвідування кінотеатрів і т. п. Всі думки зосереджуються на наркотику. Без нього хворий просто не може жити. Прийоми стають все частіше, по кілька разів на день. Перерва в прийомі наркотиків вже не тільки викликає почуття злоби на оточуючих, різко погіршується настрій, але і безпосередньо позначається на самопочутті людини. Розвиваються різкі і нестерпні болі в животі, ломота в костях, судоми в м'язах і рясне сльозо і слиновиділення, нудота, блювання, мимовільне сечо-і каловиділення. У такому стані хворий втрачає людську подобу, він може накласти на себе руки або вчинити злочин.

Прийом наркотичних засобів може викликати прояв прихованої схильності людини до психічних захворювань. Наприклад, нерідкі у наркоманів випадки психозів з галюцинаціями і маренням. Саме важке психічне захворювання - шизофренія у багато разів частіше зустрічається у тих, хто, абсолютно не замислюючись про наслідки, протягнув руку до наркотиків.

Серед молоді нерідко існує уявлення: якщо взяти для проби наркотик тільки один раз, то в цьому ще немає нічого «жахливого». Однак це небезпечна помилка. Навіть при першому прийомі можуть розвинутися алергічні реакції, посилитися прихований порок серця, настати гостра киснева недостатність в клітинах мозку і серцевому м'язі, що веде до смерті.

Запам'ятайте! Розплата настає дуже швидко. Страждає не тільки психіка, а й серцево-судинна, нервова системи, нирки, печінка та інші життєво важливі органи. Хронічне отруєння наркотиками швидко призводить до інвалідності і смерті в молодому віці.

Тривалість життя людей, що почали прийом наркотиків в молоді роки, часто не перевищує 30-35 років. Майже половина з них розлучаються з ним шляхом самогубства. У решти смерть настає на тлі недоумства, наростаючого фізичного виснаження від паралічу дихального центра або серцево-судинної недостатності.

Чим молодша людина, тим згубніше дію наркотику на його організм. Хронічне отруєння наркотиком різко уповільнює зростання, фізичний і психічний розвиток підлітка.

Впливає наркоманія і на потомство. Навіть нетривалий прийом наркотиків молодою людиною в 100% випадків відбивається на здоров'ї їхніх майбутніх дітей. Безвинно покарані, з'являються на світ діти з різними формами слабоумства чи страждають на епілепсію, шизофренію та іншими тяжкими недугами. Нерідко у дітей проявляються і вроджені фізичні каліцтва.

Хворі на наркоманію не можуть виконувати роботу, що потребує уваги або високої кваліфікації, обмежена професійна придатність цих осіб, від чого багатьом з них доводиться відмовитися від занять улюбленою справою. Руйнуючи своє здоров'я, наркомани йдуть від суспільно корисної праці, ведуть паразитичний спосіб життя, стають баластом для суспільства. Вся їх енергія, бажання переключаються на видобуток і прийом наркотиків.

Наркоманія спотворює особистість людини, змінює її характер. Наркомани стають егоїстичними, черствими, підозрілими, брехливими, емоційно нестійкими (похмура дратівливість і гнівливість змінюються станом байдужості до всього). У них знижуються пам'ять, розумові здібності, аж до недоумства і інвалідності. Наркомани незлагідні і важкі в спілкуванні, особливо з близькими. Вони дивляться на оточуючих і родичів як на своїх потенційних ворогів. Наркоман страждає сам, змушуючи страждати близьких, стає небезпечним для суспільства.

Хворі на наркоманію постійно втягують у свої «ряди» нестійких підлітків, долучають їх до вживання наркотиків. Кожен наркоман - це потенційний поширювач «інфекції», що робить його соціально небезпечним.

Для незаконного придбання наркотику наркоману потрібні великі суми грошей. Жага за будь-яку ціну добути гроші штовхає його на злочини: він готовий вбити людину, зрадити друга, сім'ю, Батьківщину. Ось шлях падіння наркомана.

ВИ ПОВИННІ ЗНАТИ

Самостійно припинити навіть епізодичне вживання наркотиків надзвичайно важко, практично неможливо. У той же час, якщо «знайомство» з наркотиками відбулося, то чим раніше така людина звернеться за допомогою до лікаря-психіатра або нарколога, тим легше буде позбутися тяги, звички до смертоносної отрути.

Слід знати: хворі на наркоманію піддаються лікуванню. Однак, як і при будь-якому захворюванні, особи, тривалий час вживають наркотики, виліковуються працею, і, як правило, повного відновлення здоров'я так і не настає. Тому терміни розпочатого лікування й індивідуальне особливості організму мають вирішальне значення. Чим раніше розпочато лікування, тим більше шансів відновити порушення функції.

Для цього необхідно звернутися в наркологічну установу, причому незалежно від місця проживання. Більше того, якщо людина остерігається розголосу, вона може лікуватися анонімно, ніякі документи не потрібні. Такі кабінети анонімного лікування створені у всіх областях при наркологічних диспансерах.

Законодавством встановлено, що особи, хворі наркоманією, повинні проходити лікування в психоневрологічних (наркологічних) лікарнях і диспансерах. Хворі, що ухиляються від лікування постановою районного (міського) народного суду спрямовуються в лікувально-трудові профілакторії, а неповнолітні, які досягли шістнадцятирічного віку, - лікувально-виховні профілакторії для примусового лікування на строк від шести місяців до двох років.

НАРКОМАНИЯ - ШЛЯХ ДО ЗЛОЧИНУ

Враховуючи велику шкоду вживання наркотиків для здоров’я людини, а також негативні соціальні наслідки наркоманії, передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність за зберігання, перевезення, поширення наркотиків та інші протиправні дії. Заходи передбачені вельми суворі, причому за певних обставин кримінальну відповідальність несуть особи з 14-літнього віку.

За розкрадання, незаконне виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання з метою збуту, а так само незаконний збут наркотичних речовин кримінальне законодавство встановлює суворі покарання у вигляді позбавлення свободи на строк до десяти років з конфіскацією майна або без такої. А якщо ті самі дії були вчинені повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або особою, раніше судимою за розкрадання наркотичних речовин, або за посів або вирощування культур, що містять наркотичні речовини, або за організацію або утримання притонів для споживання наркотиків, або ж вчинення злочину особливо небезпечним рецидивістом, а так само, якщо предметом цих дій були наркотичні речовини у великих розмірах, то такий злочин карається позбавленням волі від шести до п'ятнадцяти років з конфіскацією майна.

Немає потреби роз'яснювати, якої шкоди завдає залучення інших людей у наркоманію. Схиляння до вживання наркотичних речовин карається позбавленням волі на строк до п'яти років. Те саме діяння, вчинене щодо двох або більше осіб, наприклад в компанії, або у відношенні неповнолітнього, або раніше судимого за злочини, повязане з наркотичними речовинами, карається позбавленням волі на строк до десяти років.

Давайте замислимося. Юнаки та дівчата, подумайте про те, що вас чекає попереду, якщо ви будете вживати наркотики. Підступність їх у тому, що розплата невідворотна. Зробіть єдине зусилля. Ніколи не вживайте наркотичних речовин! Пам'ятайте - це отрута і неминуча смерть! Скажіть беззастережне «ні» небезпечному дурману, шаленості зі своєї вини. Виховайте в собі високу громадянськість, патріотизм, моральну чистоту. Здоров'я, радість життя і щастя у ваших руках! Ви - молода зміна робочого класу і тому повинні стати надійними помічниками держави в цій боротьбі, причому, не тільки свідомо відкидаючи спроби попробувати наркотики, але й оберігаючи своїх більш слабких духом і менш стійких товаришів.

 

Категорія: Навчаючи - виховуємо | Переглядів: 1855 | Додав: Olga | Теги: наркоманія, наркотики, лекція | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Друзі мого сайту
  • Інформаційний портал "Профтехосвіта Хмельниччини
  • Вище професійне училище № 25
  • Блог методиста ВПУ-25 Мар'янич Т.Г.
  • Персональний сайт Коржан Т.В.
  • Створити сайт uCoz
  • Інструкції для uCoz

  • Сьогодні

    Архів записів

    www.qrcode-generator.de
    Copyright MyCorp © 2012- 2024                       Всі авторські права захищені

    При використанні матеріалів блогу, посилання на джерело обов"язкове. Дякую за розуміння!

    www.copyright.ru

    %
    освітній портал Педагогічна преса
    https://web-kwest18.blogspot.com/