П`ятниця, 2024-04-19, 1:41 AM
ПЕРСОНАЛЬНИЙ САЙТ
педагога професійного навчання Цюпак Ольги Володимирівни

Цілі завжди випереджають можливості,
будуючи шлях для розвитку
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна Мій профіль ВихідРеєстраціяВхід
Меню сайту

Категорії розділу
Інформаційна бібліотека [171]
Навчаючи - виховуємо [23]
Виробниче навчання [15]
Професія "Діловод"
Все про комп'ютерні технології та Web-дизайн [124]
технічні новинки, комп'ютерне обладнання, програмне забезпечення
Словник комп"ютерних термінів та сленгу [4]
Стенографія [10]
Етика, естетика [22]
Логіка [14]
Машинопис та Діловодство [107]
Психологія [49]
тести, оптичні ілюзії, акцентуації
Релігієзнавство [9]
Філософія [26]
Філологія [68]
мово-літературознавство, фольклористика
Українська обрядовість [211]
вірування, прикмети, етнографія, обереги
У світі цікавого [86]
Лірична сторінка [36]
Мережива долі [1]
розповіді про неординарних людей
Жартома і всерйоз [24]
Скарбничка мудрості [32]

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу


Користувачі
Гості сайту
 





Помощь блогеру



 


Головна » 2012 » Грудень » 2 » Наркоманія - це захворювання
8:02 PM
Наркоманія - це захворювання

Наркоманія – це захворювання, що виникає внаслідок зловживання наркотичними речовинами. Проблема наркоманії нині у світі постає надзвичайно гостро. За підрахунками міжнародного Центру з боротьби з незаконним обігом наркотиків (Нью-Йорк, США), на земній кулі на сьогодні нараховується мільйон споживачів наркотичних речовин. Крім того, торгівля наркотиками стала однією з найжахливіших форм експлуатації людини людиною.

Що ж таке наркотики? Це – хімічні речовини, більшість яких є токсинами (тобто отрутою), які спричиняють у людини стан сп’яніння.

За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), наркотиком слід вважати будь-яку речовину, яка є предметом зловживання в інших цілях, крім медичних (незалежно від того, має чи не має вона законне застосування в медицині).

Наркоманії – це хвороба із хімічним перебігом, яка розвивається поступово. Її причиною є здатність наркотичних засобів викликати стан сп’яніння, що супроводжується відчуттям цілковитого фізичного та психічного комфорту і добробуту.

Основною особливістю наркотичних препаратів є те, що їх споживач може звикнути   до них чи навіть залежати від їх уживання, позаяк психічний та фізичний стан залежить від того, чи прийняла людина препарат, до якого розвинулася залежність.

Існує різниця між фізичною, психологічною і психічною залежністю.

Фізична належність. Настає тоді, коли організм не здатен нормально функціонувати без наркотичного препарату. Людина погано почувається, коли не має змоги більше вживати наркотик. Цей стан називається абстинент ним синдромом («ломка»). Із часом людині необхідна все більша і більша доза наркотику для досягнення однакового ефекту – це називається толерантністю. Толерантність і фізична залежність – це властивості, які є наслідком уживання токсичних препаратів.

Психологічна залежність виникає тоді, коли людина вважає, що більше зможе жити без препарату. Життя без наркотику дуже важко уявити. Розвиток психологічної залежності пов'язаний із самою людиною і її власним життєвим досвідом.

Для наркотичних препаратів та алкоголю характерна психічна залежність, яка виявляється сильним потягом до певної речовини. Людина постійно поглинена думкою про неї, відчуваючи при цьому дуже сильне внутрішнє напруження, від якого вдається звільнитися лише одним способом – прийнявши чергову дозу.

Говорячи про небезпеку «зникнення» сигналів болю, слід пам’ятати, що «відключення» емоцій та почуттів є не менш небезпечним. Емоційне життя споживача наркотиків, за винятком нечастих моментів ейфорії, стає одноманітним, почуття й емоції збочуються.

Приватні проблеми, які виникають у кожної людини, іноді можуть спричинити вживання наркотиків чи алкоголю. Це допомагає на деякий час їх забути, але не вирішити. Вони знову повернуться ще в інтенсивнішій формі, додаючи ще одну проблему – виникнення залежності. Соціальні ризики присутні у надмірному захопленні наркотиками. Усі стосунки, за винятком тих, що пов’язані з уживанням наркотику (дилери, приятелі), утрачають свою цінність. Часто споживач наркотичних речовин зовсім розриває свої зв’язки із суспільством, а якщо цього не робить він, то це робить суспільство. Мати в такій ситуації оплачувану роботу майже неможливо. Крок за кроком споживач наркотиків починає забувати про себе, перестає стежити за одягом, зовнішнім виглядом, здоров’ям, гігієною. Усе стає для нього другорядним.

Нелегальна діяльність, якої навряд чи можливо уникнути і яка необхідна для фінансування своєї пристрасті, рано чи пізно призведе для фінансування своєї пристрасті, рано чи пізно призведе споживача наркотиків до контактів з міліцією, правосуддям. Таким чином, виникнення наркотичної залежності спричиняє соціальні проблеми.

 Причини вживання наркотиків

Причин виникнення наркоманії може бути багато. У більшості випадків спрацьовує кілька причин, хоча може бути й одна.

Які ж чинники зумовлюють уживання та зловживання наркотиками? Насамперед, це соціальні чинники: безробіття, погані житлові умови чи взагалі їх відсутність, низький рівень освіти, безперспективність (не лише відсутність роботи, а й суспільно-політична та економічна криза, корупція, дискримінація). Далі особистісні чинники –характер, темперамент тощо.

Соціальні чинники можуть збільшити ризик, але вони не є абсолютно необхідною умовою для виникнення наркотичної залежності. Водночас відсутність цих чинників не гарантує, що людина не потрапить у наркотичну залежність. Чіткої межі між соціальними та особистісними чинниками не існує.

 

Категорія: Навчаючи - виховуємо | Переглядів: 1109 | Додав: Olga | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Друзі мого сайту
  • Інформаційний портал "Профтехосвіта Хмельниччини
  • Вище професійне училище № 25
  • Блог методиста ВПУ-25 Мар'янич Т.Г.
  • Персональний сайт Коржан Т.В.
  • Створити сайт uCoz
  • Інструкції для uCoz

  • Сьогодні

    Архів записів

    www.qrcode-generator.de
    Copyright MyCorp © 2012- 2024                       Всі авторські права захищені

    При використанні матеріалів блогу, посилання на джерело обов"язкове. Дякую за розуміння!

    www.copyright.ru

    %
    освітній портал Педагогічна преса
    https://web-kwest18.blogspot.com/