Четвер, 2024-03-28, 11:57 PM
ПЕРСОНАЛЬНИЙ САЙТ
педагога професійного навчання Цюпак Ольги Володимирівни

Цілі завжди випереджають можливості,
будуючи шлях для розвитку
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна Мій профіль ВихідРеєстраціяВхід
Меню сайту

Категорії розділу
Інформаційна бібліотека [171]
Навчаючи - виховуємо [23]
Виробниче навчання [15]
Професія "Діловод"
Все про комп'ютерні технології та Web-дизайн [124]
технічні новинки, комп'ютерне обладнання, програмне забезпечення
Словник комп"ютерних термінів та сленгу [4]
Стенографія [10]
Етика, естетика [22]
Логіка [14]
Машинопис та Діловодство [107]
Психологія [49]
тести, оптичні ілюзії, акцентуації
Релігієзнавство [9]
Філософія [26]
Філологія [68]
мово-літературознавство, фольклористика
Українська обрядовість [211]
вірування, прикмети, етнографія, обереги
У світі цікавого [86]
Лірична сторінка [36]
Мережива долі [1]
розповіді про неординарних людей
Жартома і всерйоз [24]
Скарбничка мудрості [32]

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу


Користувачі
Гості сайту
 





Помощь блогеру



 


Головна » 2015 » Грудень » 25 » Новий рік в країнах світу
11:59 PM
Новий рік в країнах світу

Довірливі малюки, діловиті підлітки, серйозні дорослі і марновірні бабусі − усі рахують хвилини до настання свята. Метушливі японці, стримані англійці, гарячі фіни й витончені французи − усі зустрічають Новий рік. Усі чекають Діда Мороза, Санта Клауса і Юля Томтена, загадують бажання і дарують подарунки.

Російський Дід Мороз

Ви його добре знаєте - щороку він вітає Вас з Новим роком і дарує подарунки. У нього в руках кришталевий посох з головою бика - символ родючості і щастя. Він їздить в розписних санях, запряжених трійкою білосніжних коней. Снігуронька - це онучка Діда Мороза, яку зліпили зі снігу.

Американський конкурент Діда Мороза - Санта Клаус.
Санту супроводжує чарівний мовець олень по імені Рудольф - Червоний Ніс. Для того, щоб летіти по небу, Санті досить засунути палець в ніздрю.
 
 
Маленький шведський заступник Діда Мороза - Юль Томтен

Юль Томтен по-шведськи означає "Різдвяний гном". Він живе в чарівному лісі і у нього є помічник - сніговик Дасті. Якщо ви прийдете в гості до Юлю Томтену - уважно дивіться під ноги: по стежках снують крихітні ельфи.
 
Італійський асистент Діда Мороза Баббо Натале

Баббо Натале проникає в будинок через комин. У кожному будинку для нього залишають кружку молока
 
 
 
Монгольський приятель Діда Мороза Увлін Увгун

У Монголії Новий рік ще й свято пастухів. Тому монгольський Дід Мороз - найголовніший пастух. У руці у нього батіг, а на поясі - сумка з трутом і кресалом. Його помічницю звуть Зазан Охин - "Дівчинка Сніг"
 
Голландський колега Діда Мороза Синтерклаас

Прибуває до Голландії на кораблі у супроводі чорношкірих слуг.
 
 
 
 
Якутський помічник Діда Мороза Ехее Дьіл

У нього є величезний бик, який щоосені виходить з океану і починає відрощувати роги. Чим довший ріг - тим міцніший мороз
 
 
Фінський друг Діда Мороза Йоулупуккі

З фінської мови перекладається як Різдвяний дід або Різдвяний козел. Хатинка Діда-Мороза стоїть на горі. У ній живуть його дружина Муорі і ще ціле сімейство гномів. Він носить куртку з цапиною шкури з шкіряним поясом і червоний ковпак.
Заморський колега Діда Мороза з Японії Одзи-сан
У Японії Новий рік сповіщають 108 ударів дзвону. Найпопулярніший новорічний подарунок - кумаде - граблі з бамбука, щоб було чим щастя загрібати. Будинки прикрашають гілками сосни, сосна - символ довголіття.
Соратник Діда Мороза з Бельгії - Святий Миколай
Бельгійці знають, що родині, яка прихистить Святого Миколая дістанеться золоте яблуко. Мавр по імені Чорний Пітер - слуга, супроводжуючий Святого Миколая всюди.
 
Узбецький товариш Діда Мороза Корбобо
Приїжджає в узбецькі кишлаки на ослику разом зі своєю онукою Коргиз
 
 
 
 
Французький друг Діда Мороза Пер Ноель

У Новий рік бродить по дахах і спускається по димарях в будинку, щоб залишити подарунки в черевичках французьких дітей.
 
 
 
Отож – першими Новий рік зустрічають мешканці острова Кірітіматі, що входить до складу островів Різдва (Республіка Кірібаті), а також жителі міста Нукуалофа (столиця Королівства Тонга). Обидва місця знаходяться в Океанії.
 

Вітання з Китаю! Китайський Новий рік (chunjie, трад.китайськ. 春節, або 農曆新年) традиційно припадає на перший молодий місяць року, між 12 січня і 19 лютого. Після введення григоріанського календаря це свято стали називати «святом весни», щоб відокремити його від Нового року за західним стилем.

Первісний зміст свята полягав у даруванні подарунків, суттю яких було побажання, щоб новий врожай був багатим. Свято Весни триває кілька днів. Як правило, напередодні китайці купують новорічні подарунки, прибирають у хаті, малюють двері й вікна новою червоною фарбою, а також шиють або купують нові плаття, кофтинки, костюми та інше. Обов'язковий ритуал — Новорічна вечеря, за якою збираються всі члени родини. Обов'язковим є спільне готування найбільш популярної китайської страви — пельменів (цзяоцзи), які, згідно китайської традиції, символізують найкращі побажання всім родинам, серед яких найбільш бажане — народження синів.

Наступного ранку наступає великий час загального примирення, коли всі члени родини — літні й діти –  у своїх нових гарних убраннях, з поздоровленнями й побажаннями всіх земних благ, будуть відвідувати родичів і сусідів.

Згідно традиційного китайського календаря, що створений на спостереженнях руху Сонця, Місяця та Юпітера, роки об'єднуються в 12-річні цикли, причому кожен з років символізує певна тварина. Це — щур, бик, тигр, заєць, дракон, змія, кінь, вівця, мавпа, півень, собака, кабан. На основі 12-річного циклу складається китайський гороскоп.

Японський варіант «новорічної ялинки» — прикраса з сосни і бамбука кадомацу («сосна у воріт»). Її традиційно виставляють перед воротами будинку, запрошуючи божество нового року оселитися у ньому на час свят.

 

Навіть малі японці одягають у Новорічні дні традиційний одяг, причому він має бути новим.

У новорічну ніч вони ховають під подушку малюнок із зображенням вітрильника, на якому пливуть сім казкових чарівників – сім покровителів щастя. В Японії Новий рік вважається найбільшим святом, яке відмічають протягом декількох днів.

Святкування на сході країни тривають сім днів, а на заході — цілих п'ятнадцять. До 1868 року Новий рік святкували за китайським сонячно-місячним календарем у лютому-березні. Однак після впровадження григоріанського календаря ця подія відбувається 1 січня.

Головний новорічний аксесуар – граблі (кумаде), за допомогою яких у новому році японці зможуть загрібати щастя. Також у Японії рівно опівночі починає дзвонити дзвін, що відбиває 108 ударів. З останнім ударом належить лягати спати, щоб встати перед світанком, вийти на вулицю і зустріти Новий рік з променями сонця. За давнім повір’ям, кожен дзенькіт “убиває” один з людських пороків. Їх, як вважають японці, усього 6 – жадібність, злість, дурість, легкодумство, нерішучість, заздрість, але в кожного є 18 відтінків.

Більшість традицій святкування Нового року в Японії сягають 17 — 18 століття. Серед них обов'язкова відправка листівок з новорічними привітаннями начальникам, старшим і просто знайомим.

Як правило, у ці дні прийнято купувати різноманітні амулети, як то: зображення тварини-покровителя року або стріли-обереги.

У Франції символом благополуччя і сімейного добробуту є велике поліно, яке запалюється у камінах. Пер Ноель, французький "брат" Діда Мороза, наповнює дитяче взуття подарунками. А новорічний стіл французи просто не уявляють без смаженої індички. А морква з медом має забезпечити оселі повне благополуччя на майбутні 12 місяців. А в південних селищах Франції існує ще й такий теплий звичай: перша з господинь, яка набрала воду з джерела у новому році, залишає там булочку, друга бере цю булочку і на її місце кладе свою і так далі. Таким чином усі господині селища обмінюються хлібом, випеченим для ближнього.

В Італії прийнято із вікон в останню хвилину старого року викидати розбитий посуд, старий одяг і навіть меблі. Слідом за ними летять хлопавки, конфетті, бенгальські вогні. Вважається, що якщо в новорічну ніч викинути стару річ, то в наступаючому році купиш нову. А всі діти чекають чарівницю Бефану, яка прилітає вночі на мітлі й через коминкову трубу проникає в будинок. Вона наповнює подарунками дитячі черевички, спеціально підвішені до каміна. В одній з провінцій Італії здавна існує такий звичай: 1 січня рано вранці в будинок потрібно принести «нову воду» з джерела. «Якщо в тебе немає нічого, що можна було б подарувати друзям, – говорять італійці, – подаруй "нову воду" з маслиновою гілкою ». Вважається, що «нова» вода, яку принесли до сходу сонця, приносить щастя. Для італійця також дуже важливо, кого він першим зустріне у Новому році. Якщо 1 січня італієць зустріне ченця або священика, – це погана прикмета. Небажано також наткнутися на маленьку дитину, а от зустріти симпатичного дідка –  це добре. А ще краще – горбаня ... Ось тоді вже Новий рік точно буде благополучним

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У Швейцарії люди ошатно вбираються, щоб святкувати день Святого Сильвестра. Це свято засноване на легенді про те, що Папа Римський Сильвестр (314 рік) зловив жахливого морського монстра. Вважалося, що в 1000-му році цей монстр вирветься на волю й знищить світ. На щастя, цього не сталося. З тих пір в Швейцарії цю історію згадують на Новий рік. Люди одягаються в маскарадні костюми й називають себе Сільвестрклаусами.

В Англії за стародавнім звичаєм, коли годинники починають бити північ, відчиняють задні двері будинку, щоб випустити старий рік, а з останнім ударом відкривають передні двері, впускаючи новий рік

В Австрії вважається, що в новорічну ніч, щоб бути щасливим, потрібно з’їсти шматок свинячої голови або свинячого рила.

В Угорщині в першу секунду Нового року починають свистіти в дитячі сопілочки, ріжки.  Вважається, що саме вони відганяють від помешкання злих духів і призивають радість, благополуччя. Готуючись до свята, угорці не забувають про магічну силу новорічних блюд: квасоля та горох зберігають силу духу й тіла, яблука – красу й любов, горіхи здатні захистити від лиха, часник – від хвороб, а мед – підсолодити життя.

У Німеччині люди різного віку, як тільки годинники починають відбивати північ, піднімаються на стільці, столи, крісла й з останнім ударом дружно, з радісними вітаннями “встрибують” у Новий рік. А в селах збереглася середньовічна традиція. Свинцева куля плавиться до кипіння й переливається в склянку по краплі. Свинець застигає знову. Фігура, яка вийшла, розповість про те, що чекає  людину в наступному році.

У Греції Новий рік – це день святого Василя, що прославився надзвичайною добротою. Діти залишають свої черевики біля каміна у надії, що святий заповнить їх подарунками.

В Іспанії існує традиція: в новорічну ніч їсти виноград. Під бій годинника потрібно встигнути з’їсти 12 виноградних ягід, по одній за кожний із дванадцяти прийдешніх місяців.

У Шотландії Новий рік зустрічають своєрідним смолоскиповим ходом: підпалюють бочки з дьогтем і котять їх по вулицях. Таким чином, шотландці “спалюють” старий рік і висвітлюють дорогу новому. Від того, хто першим увійде в будинок ранком Нового року, залежить благополуччя хазяїв. Вважається, що щастя принесе темноволосий чоловік, що прийшов з подарунком

А у Скандинавії в перші секунди Нового року прийнято хрюкати під столом, щоб відігнати від родини погань, хвороби й невдачі

Усі звикли, що Новий рік – це сімейне свято і відзначати його треба вдома. А от жителі Бразилії з цим не погодяться. Адже вони рівно опівночі у цю святкову ніч збираються на узбережжі океану.

Бразилійці вшановують богиню моря, даруючи їй прикраси, коштовності, солодощі, сувеніри. Вони відправляють їх у відкритий океан на маленьких човниках і всім серцем вірять, що у новому році неодмінно будуть здоровими і щасливими.

Категорія: У світі цікавого | Переглядів: 870 | Додав: Olga | Теги: діди морози, Новий рік, святкування, країни світу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Друзі мого сайту
  • Інформаційний портал "Профтехосвіта Хмельниччини
  • Вище професійне училище № 25
  • Блог методиста ВПУ-25 Мар'янич Т.Г.
  • Персональний сайт Коржан Т.В.
  • Створити сайт uCoz
  • Інструкції для uCoz

  • Сьогодні

    Архів записів

    www.qrcode-generator.de
    Copyright MyCorp © 2012- 2024                       Всі авторські права захищені

    При використанні матеріалів блогу, посилання на джерело обов"язкове. Дякую за розуміння!

    www.copyright.ru

    %
    освітній портал Педагогічна преса
    https://web-kwest18.blogspot.com/