Четвер, 2024-04-25, 3:36 PM
ПЕРСОНАЛЬНИЙ САЙТ
педагога професійного навчання Цюпак Ольги Володимирівни

Цілі завжди випереджають можливості,
будуючи шлях для розвитку
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна Мій профіль ВихідРеєстраціяВхід
Меню сайту

Категорії розділу
Інформаційна бібліотека [171]
Навчаючи - виховуємо [23]
Виробниче навчання [15]
Професія "Діловод"
Все про комп'ютерні технології та Web-дизайн [124]
технічні новинки, комп'ютерне обладнання, програмне забезпечення
Словник комп"ютерних термінів та сленгу [4]
Стенографія [10]
Етика, естетика [22]
Логіка [14]
Машинопис та Діловодство [107]
Психологія [49]
тести, оптичні ілюзії, акцентуації
Релігієзнавство [9]
Філософія [26]
Філологія [68]
мово-літературознавство, фольклористика
Українська обрядовість [211]
вірування, прикмети, етнографія, обереги
У світі цікавого [86]
Лірична сторінка [36]
Мережива долі [1]
розповіді про неординарних людей
Жартома і всерйоз [24]
Скарбничка мудрості [32]

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу


Користувачі
Гості сайту
 





Помощь блогеру



 


Головна » 2015 » Березень » 20 » Самостійна творча пізнавальна діяльність учнів
6:58 PM
Самостійна творча пізнавальна діяльність учнів

Відтворююча і творча пізнавальна діяльність учнів в навчанні

Пізнавальна діяльність учнів в навчанні направлена на оволодіння системою знань, умінь і навиків, що вже склалася. Засвоєння що вчаться знань, умінь і навиків може протікати по-різному. Знання можуть отримуватися формально і осмислено, деякі відомості можуть заучуватися і творчо перероблятися, вони можуть вивчатися у відриві від практики і в тісному зв'язку з нею.

Відтворююча, або репродуктивна, діяльність переважно обмежується програмно обкресленим довкола знань і методами його вивчення, що склалися. Творча пізнавальна діяльність, крім того, припускає виявлення нових сторін явищ, що вивчаються, розширення і поглиблення знань.

Учні можуть вивчати матеріал в тому вигляді, в якому він висловлюється в підручнику або повідомляється вчителем, і користуватися тими ж методами і прийомами пізнавальної діяльності, які їм пропонують, не вносячи до цього процесу нічого нового. Але вони ж можуть значно ширше і глибше проникнути в суть пропонованих ним знань, розкрити нові сторони явищ, що вивчаються, висловити свої думки, користуватися досконалішими методами вирішення поставлених питань. Перший вид діяльності що вчаться можна назвати відтворюючим, а другий - творчим.

Основна відмінність творчої пізнавальної діяльності від відтворюючої в навчанні полягає в активізації пізнавальних здібностей і творчих сил що вчаться, в глибшому проникненні в суть питань, що вивчаються, в більшій самостійності учнів, в новизні їх думок і виводів.

Відтворююча і творча пізнавальна діяльності взаємно не виключають один одного, а лише відображають відмінність рівнів протікання цієї діяльності.

Відтворююча і творча діяльність органічно зв'язані між собою. Як у відтворюючій роботі містяться творчі елементи, так і творча робота неодмінно включає відтворення знань. Оволодіння знаннями, що вчаться, в тій же системі, об'ємі і порядку, в яких вони висловлюються, так само важливо, як і творча переробка і самостійне добування знань. Як стереотип в навчанні має позитивне і негативне значення, так і творчі роботи учнів в одних умовах виправдовують очікувані результати, а в інших не досягають їх.

Відмінність видів діяльності полягає в тому, що творчі, самостійні роботи характеризують вищий ступінь пізнавальної і практичної діяльності.

У відтворюючій і творчій пізнавальній діяльності учнів розрізняють об'єктивну і суб'єктивну сторони. Що вчаться в процесі навчання об'єктивно нічого нового ні в предмет, ні в метод пізнавальної діяльності можуть не вносити: вони не роблять нових відкриттів в науці, не створюють нових методів дослідження. У цьому сенсі вони лише відтворюють деяку суму наявних в науці і в практиці знань. Суб'єктивно ж в процесі навчання вони набувають таких знань і оволодівають такими методами пізнавальної діяльності, якими вони раніше не володіли.

Відтворююча пізнавальна діяльність є неодмінною умовою творчої діяльності, яка спирається і включає знання і методи роботи, засновані на зразках і вказівках вчителя. Творча пізнавальна діяльність учнів включає самостійність у вирішенні поставлених питань, що вчаться в роботі не обмежуються запам'ятовуванням матеріалу, що вивчається, самостійно його осмислюють, в пояснення і переказ матеріалу вносять свої власні думки, постійно удосконалюють методику своєї роботи. У міру переходу учнів з одного ступеня освіти на іншу, вищу, творча пізнавальна діяльність учнів все більш і більш зближується з науково-дослідною роботою.

Таким чином, творча діяльність припускає вищий рівень пізнавальної діяльності, що характеризується тим, що учні не обмежуються простим відтворенням, а висловлюють свої власні думки і оцінки, ставлять питання, порівнюють і зіставляють явища, що вивчаються, узагальнюють їх, пропонують оригінальні шляхи вирішення поставлених завдань, висувають нові проблеми, створюють свої власні роботи: рецензії, критичні нариси, розповіді і так далі

Творча пізнавальна діяльність учнів.

Педагогіка співпраці учня і вчителя реалізуються в творчій діяльності. Творчий початок в діяльності вчителя і що вчаться здатне розкрити внутрішні резерви навчання, революціонізувати весь учбово-виховний процес в школі і вивести практику на якісно нові кінцеві результати.

Слово “творчість” походить від слова “творити”, і в загальновідомому сенсі означає шукати, винаходити і створювати щось таке, що не зустрічалося в минулому досвіді - індивідуальному або суспільному.

Відповідно і творча пізнавальна діяльність учнів є самостійний пошук і створення або конструювання якогось нового продукту (у індивідуальному досвіді учня - нового, невідомого для нього наукового знання або методу, але відомого, як правило, в суспільному досвіді).

Отже, основними критеріями творчості в пізнавальній діяльності учня є: самостійність (повна або часткова); пошук і перебір можливих варіантів руху до мети (у повному або частковому об'ємі); створення в процесі руху до мети нового продукту (у повному або частковому вигляді).

Ступінь повноти самостійності, пошуку і створення продукту визначає рівні творчості — низький, середній, високий.

Творча діяльність неможлива без усвідомлення мети пошуку, без активного відтворення раніше вивчених знань, без інтересу до поповнення бракуючих знань з готових джерел, до самостійного пошуку, без уяви і емоцій.

У основі будь-якої творчої діяльності лежить прогноз - передбачення її вірогідних результатів. Тому засвоєння що вчаться теоретичного матеріалу на творчому рівні припускає його прогнозування. Прикладом такого прогнозування на елементарному рівні може служити пошук і відтворення слів в кросворді: цей пошук здійснюється на основі заданих орієнтирів і “перебору” раніше засвоєних знань.

Головне в творчій діяльності учнів - процесуальна сторона, методи оволодіння знаннями. Учні можуть не тільки більш глибоко і всесторонньо вивчати ті або інші явища, не тільки виражати своє відношення до того, що вивчається, висловлювати свою точку зору, не тільки переносити відомі способи рішення в нові умови, але і знаходити принципово нові способи. Щоб учні успішно оволоділи цим досвідом, щоб у них поступово формувалися такі якості, як пізнавальна самостійність, здатність творчо вирішувати завдання, необхідно не тільки розповісти їм про творчий процес, не тільки знайомити з результатами дослідницького пошуку інших людей, але і включати їх в таку діяльність, яка спонукала б до прояву активності і самостійності самого високого рівня.

Щоб правильно вирішувати завдання розвитку творчості в процесі навчання, слід пам'ятати: з яким би ступенем самостійності не здійснювалася пізнавальна діяльність учня, який би характер не носила (репродуктивний або прогностичний), вона є похідною, залежною від діяльності вчителя, тобто веденою, а діяльність вчителя — організуючою, ведучій.

Одночасно діяльність вчителя є і такою, що прогнозує, вчитель прогнозує розвиток прогностичної діяльності учнів.

Складовими частинами пізнавальної діяльності що вчаться є мета і мотиви діяльності, зміст, рівні, прийоми, способи, процедури, відношення, результати. Щоб успішно управляти цією діяльністю, динамікою складових елементів, необхідно чітко представляти головні завдання прогнозу: що прогнозувати і як прогнозувати.

Загальне завдання прогнозу — це передбачення тих умов, засобів, форм і зміст діяльності, який є найбільш сприятливим і оптимальним для розвитку і вдосконалення особи в цілому, зокрема її матеріалістичного світогляду, наукових знань, творчого мислення, пізнавальних інтересів, потреб і здібностей, високих моральних якостей, фізичної досконалості, естетичних смаків і поглядів.

Приватні завдання можна звести до двох. Перше завдання - це прогнозування пізнавальної діяльності за змістом, або передбачення всього того, що створює сприятливі умови для економного, глибокого і міцного засвоєння тієї або іншої системи наукових знань. Друге завдання - це прогнозування пізнавальної діяльності по її способах, або передбачення руху що вчаться від елементарних рівнів і форм діяльності до складнішим і вищим.

При рішенні першої задачі істотним представляється відбір і створення таких логічних конструкцій знань, які б могли бути знаряддям або способом пізнавальної діяльності і які могли б забезпечити її перехід від репродуктивної діяльності до прогностичної, від емпіричного рівня до теоретичного, від абстрактного до конкретного, від загального до приватного. При рішенні другої приватної задачі істотно важливим є створення і відбір таких способів діяльності, які б могли бути використані такими, що вчаться при засвоєнні теоретичного матеріалу на творчому рівні.

В ході дослідження сформульовані і обгрунтовані основні закономірності співвідношення репродуктивною, або відтворюючою, і творчій пізнавальній діяльності:

  • репродуктивне і творче пізнання співвідносяться між собою як дві самостійні ланки єдиного цілого, причому репродуктивне пізнання виступає як підготовча ланка, а творча - як основне;
  • дані два типи пізнання співвідносяться між собою як ціле з елементом в кожній ланці: у першій ланці як цілий виступає репродукція, а як qvo елемент - творчість; у другій ланці - навпаки;
  • обидва типи пізнання співвідносяться між собою діалектично динамічно, з взаємним переходом один в одного.

Межа між репродукцією і творчістю є умовною і рухомою, вона проявляє себе по-різному в різних зонах і видах діяльності, у тому числі і пізнавальною.

В процесі творчого освоєння матеріалу перед учнями виникають два послідовні завдання. Перша - розпізнати явище (об'єкт), його ознаки, сторони, складові елементи, зв'язки і стосунки, алгоритми перетворення; друга - описати його пояснити причину або спосіб існування, сформулювати правило (там, де це необхідно) на предмет перетворення.

Рішення кожним із завдань вимагає використання відповідного набору загальних і специфічних методів пізнання.

При рішенні першої задачі використовуються наступні методи (як загальні, так і специфічні):

  • розпізнавання істотних, достатніх і необхідних ознак і властивостей явищ, лежачих на поверхні і не вимагаючих доказів, за допомогою спостереження, пробних перетворень, розкладання на складові частини (аналізу) і їх об'єднання (синтезу), порівняння (відмінності і відмінності), аналогії, зіставлення, відвернення;
  • розпізнавання закономірних зв'язків і стосунків за допомогою спостереження, пробних перетворень, схем, ключових ідей і принципів, індукції і дедукції, сходження від абстрактного до конкретного побудова “ідеальних” об'єктів і “примірка” їх до емпіричних;
  • розпізнавання правив і алгоритмів перетворення явища за допомогою спостереження, пробних перетворень і знаходження ключа алгоритму.

Дана група методів має три області використання: область розпізнавання ознак, область розпізнавання зв'язків і стосунків, область розпізнавання правив і алгоритмів.

При рішенні другої задачі - конструювання, виклад і розгортання знань - використовуються:

  • методи опису розпізнаних ознак явищ за допомогою визначень (згорнутих описів) і оповідання (розгорнених описів);
  • методи пояснення розпізнаних зв'язків і стосунків за допомогою формулювання тверджень, тез, законів, принципів, теорем, формул, розкриваючого зв'язку і відношення, і за допомогою обгрунтування і доказу закономірного характеру зв'язків і стосунків;
  • методи виведення розпоряджень за допомогою формулювання правив, алгоритмів, рекомендацій і застосування їх на практиці за допомогою самих різних способів, зокрема за зразком, аналогії і так далі

Таким чином, загальні і специфічні методи використовувані на етапі формулювання теоретичних знань, мають також свої сфери застосування: описи, пояснення виведення розпоряджень і застосування їх на практиці.

Велику роль в учбовому пізнанні, особливо творчому, грають плотські і раціональні, експериментальні і логічні методи.

Розумові операції здійснюються за межами видимого, тому навчанню цим операціям украй важко. Словесно-логічні і наочні операції можна спостерігати, фіксувати, коректувати, тому навчання цим операціям може стати предметом спеціальної діяльності вчителя.

Творча пізнавальна діяльність учнів характеризується тим, що вони самостійно розкривають нові сторони явищ, що вивчаються, набувають знань про нові факти, уміють бачити нове у вже відомих ним фактах. В процесі цієї діяльності учні оволодівають такими прийомами діяльності, як уміння спостерігати, порівнювати, узагальнювати, намічати порядок роботи, а потім вправлятися в застосуванні названих прийомів.

Пізнавальна діяльність учнів залежить від їх підготовки, від характеру і об'єму учбового матеріалу. Ділення пізнавальної діяльності на рівні умовно, воно відображає в узагальненому вигляді ступені розбіжності що вчаться від відтворюючої, або репродуктивною, до творчої діяльності.

Самостійна творча пізнавальна діяльність учнів в навчанні.

Уміння і навики.

Уміння у вузькому значенні утворюються і функціонують на основі придбаних знань, при постійності і повторенні певної частини зовнішніх умов. Загальна структура таких дій, способи їх виконання не варіюються, вони залишаються незмінними. Дія на рівні умінь ще недостатньо відпрацьовано і закріплено, виконується поволі. В результаті подальшого повторення воно може бути доведене до рівня навику. За психологічною ознакою дія на стадії уміння удосконалюється завжди при зосередженні довільної уваги і вольових зусиль, під контролем свідомості, що виявляється в постановці мети, в обдумуванні способів виконання операцій, результатів, що досягаються.

Навик утворюється на основі знань, у міру його вдосконалення здійснюється поступовий перехід до узагальнених міркувань. Дія на рівні навику здійснюється швидко, легко, економно, упевнено, при постійності і повторенні певної частини зовнішніх умов. Загальна структура таких дій, способи їх виконання не варіюються, вони залишаються незмінними. За психологічною ознакою навик утворюється на основі свідомого виконання дій, функціонує за відсутності або мінімумі витрат розумових і вольових зусиль, ослабленні довільної уваги, зниженні фізичної і нервової напруги.

Оптимізація процесу формування у умінь, що вчаться, і навиків пов'язана з вдосконаленням методичного апарату навчальних посібників, з розробкою комплексу дидактичних матеріалів, застосування яких більшою мірою розширює сферу активної діяльності що вчаться з учбовим матеріалом, сприяє підвищенню якісних показників навчання.

Під уміннями самостійної роботи розуміється усвідомлене володіння способами і прийомами учбової діяльності, засноване на використанні знань про суть і методи організації учбової діяльності. Під навиками самостійної роботи розуміється автоматизоване володіння способами і прийомами учбової діяльності. Вироблення у навиків самостійної творчої роботи, що вчаться, - одне з центральних завдань навчання.

Найважливішими навиками самостійної творчої діяльності є опис, пояснення і робота з підручником.

Навчити учня самостійно описувати спостережувані предмети і явища означає позбавити що вчиться від необхідності заучувати на пам'ять всі визначення, а також запам'ятовувати докладні тексти. Якщо навчити що вчаться самостійно спостерігати явища, розпізнавати їх істотні ознаки схожості і відмінності, на підставі цього формулювати визначення і будувати розповіді, то цим самим вони навчаться оволодівати описовим матеріалом на основі його прогнозування. Їм залишається порівнювати результати свого прогностичного опису з тими даними, які викладені в підручниках, і у разі помилок вносити відповідні поправки і корективи.

Навчити що вчаться спостерігати і описувати явища — це первинне завдання. Наступне завдання — навчити що вчаться переходити від опису до пояснення, тобто до розкриття зв'язків, стосунків і обгрунтуванню їх закономірного характеру. Якщо учні оволодіють процедурою пояснення, її основними операціями, то вони виявляться дійсно здатними самостійно знаходити закономірні зв'язки і стосунки раніше описаних явищ, формулювати на основі цього закони, теореми, принципи, властивості, доводити їх справедливість для заданих умов, тобто зможуть засвоювати певні елементи теоретичних знань на основі їх прогнозування.

Завдання школи - навчити що вчаться раціонально працювати з системою наукових знань. Підручник в діяльності що вчиться — головне джерело наукової інформації, і потрібно закласти такий досвід роботи з ним, який міг би бути використаний в освоєнні будь-якої необхідної системи наукових знань. Головна точка опори в роботі з підручником - запас раніше засвоєних знань і відомостей, а важіль - пізнавальний апарат, уміння і досвід використання цього апарату, зацікавлене відношення учня, його стійкість, воля, цілеспрямованість. На етапі застосування що вчаться засвоюваних знань, умінь і навиків в різноманітній практичній роботі використовуються творчі вправи. Дія на рівні навику може здійснюватися в обстановці, відмінній від умов його формування, стає важливим засобом здійснення складної творчої діяльності, вирішення важливіших життєвих завдань, досягнення нових, ширших цілей.

Виконання різноманітних робіт практичного характеру базується на системі раніше засвоєних знань, умінь і навиків. Навики, що сформувалися, стають необхідною технікою для будь-якої діяльності. Щоб те або інший зміст міг бути свідоме контрольованим в умовах, коли актуально усвідомлюваним є інший зміст, потрібно, щоб воно раніше займало структурне місце безпосередньої мети дії. Якщо потім воно увійде до складу діяльності як одна із здійснюваних її операцій, тоді на цей зміст і звертатиметься увага в порядку контролю.

Дослідження психологів показали, що виконання що вчаться приватних дій в учбовій діяльності необхідно не тільки для того, щоб забезпечити вдосконалення виконання тієї або іншої операції, але і для того, щоб забезпечити можливість поєднання, а за тим заміщення приватних дій іншими, складнішими. Для того, щоб цього досягти, потрібні додаткові вправи, переслідуючі цілі координації окремих приватних дій. Тому необхідно реалізувати одне з основних завдань школи - навчити школярів не тільки відтворювати і удосконалювати засвоювані знання, уміння, навики, але і вільно ними оперувати в різноманітних роботах творчого характеру, суміщати виконання тренувальних і творчих вправ.

Процес виконання робіт творчого характеру сприяє розвитку пізнавальних сил і здібностей що вчаться, безперервному їх вдосконаленню. Раціональне використання що вчаться засвоюваного учбового матеріалу в умовах, що змінюються, завжди супроводиться зосередженням їх уваги, вольових зусиль, подоланням труднощів, що зустрічаються, викликають емоційні переживання, позитивне і негативне відношення до навчання. Все це сприяє успішному розвитку у учнів аналітико-синтетичній діяльності мислення, мови, пам'яті, уяви, розширенню у них пізнавальних і творчих можливостей, що, у свою чергу, приводить до успішного оволодіння складнішим учбовим матеріалом.

Через творчі вправи вчителям представляється можливість встановити наскільки ефективно засвоєні знання, уміння і навики, в якому ступені вони стійкі, міцні і дійсні при додатку їх в різноманітній практичній і творчій діяльності.

Використання численних знань і навиків в процесі виконання творчих вправ стає важливим засобом придбання що вчаться більш узагальненого уміння, формування якого є кінцевою метою педагогічного процесу, на думку До. До. Платонова.

Вправа творчого характеру необхідна при навчанні будь-якому учбовому предмету. Систему творчих вправ можна розділити на декілька видів.

Одні з них носять художньо-образний характер, інші - служать цілі залучення що вчаться до учбово-практичної діяльності, треті — носять безпосередньо практичний характер, четверті - включають учнів в конструкторсько-технічну діяльність, п'ятих - залучають їх до опытнической роботи, шостих - включають в творчу діяльність і тому подібне

Творчі вправи, що вводяться в навчання, організовуються і проводяться по-різному, оскільки розрізнений характер знань, умінь і навиків в творчій і практичній діяльності. Проте всім видам творчих вправ властиві загальні етапи роботи і дидактичні прийоми їх підготовки і проведення:

По-перше, процес виконання всіх видів творчих вправ носить свідомий характер. Необхідною умовою успішного рішення поставлених в них творчих, практичних завдань є усвідомлення мети, всестороннє розуміння виниклої проблеми, зміст, структури і результатів виконання майбутньої діяльності.

По-друге, в процесі підготовки творчих вправ, що вчаться до виконання, проводитися ретельний аналіз завдання, наявність даних, раціональні способи самостійного здійснення практичної діяльності, мобілізації наявних знань, умінь і навиків, необхідних для виконання робіт творчого характеру.

По-третє, до майбутньої творчої діяльності вдається строга логічність, складається план послідовності виконання завдання.

По-четверте, проводиться безпосередня реалізація наміченого плану.

По-п'яте, отриманий результат зіставляється із завданням, перевіряється правильність рішення творчої задачі.

Творчою вправою одного вигляду властива вариативность завдання. В процесі складання і вирішення різноманітних завдань, що містять в собі елементи новизни, що вчаться оволодівають широким довкола ухвалень їх рішення. До самостійного застосування засвоюваних знань, умінь і навиків в роботах творчого характеру необхідно готувати що вчаться поступово, планомірно, з урахуванням їх вікових можливостей і підготовленості.

Таким чином, в процесі виконання творчих вправ що вчаться не тільки відтворюють і удосконалюють засвоювані знання, уміння і навики, але і вільно ними оперують в різноманітній практичній діяльності. Виконання творчих вправ характеризується найвищим рівнем пізнавальної діяльності що вчаться, яка виявляється у вдумливішому і допитливішому відношенні до встановлення нових зв'язків між явищами, що вивчаються, і процесами, в розкритті практичної значущості засвоюваного учбового матеріалу.

Виконання творчих вправ має велике значення для вдосконалення знань, що застосовуються в них, умінь і навиках, придбання що вчаться нових, глибших знань, оволодіння складнішими узагальненими уміннями.

Складні дії на рівні узагальненого уміння утворюються і базуються завжди на системі раніше засвоєних знань і простих умінь і навиках. Узагальнені уміння відповідають різноманітною умовою діяльності, що змінюється.

Загальна структура і способи їх виконання не залишаються постійними, на одному рівні, вони варіюють і не пов'язані з придбанням властивостей навику, не можуть бути автоматизованими. Вдосконалення їх виступає як все більш успішне і самостійне використання що вчаться найбільш раціональних прийомів і способів дії в постановці і вирішенні нових завдань. На основі цих умінь можливе формування нових оригінальних творчих дій. За психологічною ознакою узагальнене уміння із-за наявності у складі його загальної структури автоматизованих незмінних компонентів виконується завжди при зосередженні довільної уваги, вольових зусиль, під контролем свідомості, що виявляється в плануванні діяльності, встановленні зв'язку між умовами і засобами її досягнення, перевірці правильності виконання завдання.

Самостійна творча пізнавальна діяльність на уроці.

1. Творча пізнавальна діяльність учнів при вивченні нового матеріалу.

Відтворююча і творча пізнавальна діяльність учнів при вивченні нового учбового матеріалу знаходяться в постійній взаємодії і розвитку: оволодівши одними методами і прийомами пізнавальної діяльності, учні переходять до інших, досконалішим. Види тієї і іншої пізнавальної діяльності визначаються в основному специфікою нового для них учбового матеріалу: при вивченні фактів, понять, формуванні умінь і навиків переважає відтворююча пізнавальна діяльність, а при вивченні різних думок, поглядів, оцінок - творча.

Види відтворюючої і творчої діяльності при вивченні нового учбового матеріалу залежать від рівня пізнавальної діяльності учнів. Під рівнем пізнавальної діяльності мається на увазі ступінь сходження що вчаться до наукової, технічної і художньої творчості. Для наближення до цієї діяльності необхідно пройти ряд етапів в оволодінні науковими знаннями і методами пізнавальної і практичної діяльності. При вивченні гуманітарних дисциплін були виявлені наступні рівні підготовчої діяльності учнів:

а) Рівень, пов'язаний з необхідністю простого відтворення: запам'ятовування хронологічних дат, переказ подій, явищ, вирішення різного роду завдань по наявному зразку.

б) Рівень, на якому відтворення нового матеріалу включає елементи творчості: самостійне складання прикладів на вивчені правила, письмовий і усний виклад подій, явищ з їх подальшою самостійною оцінкою, вирішення завдань, пов'язаних з самостійною діяльністю (складання розгорненого плану, самостійний підбір цитат, коментування тексту і т. д.).

в) Рівень, що характеризує відтворення і творчість вищої якості: різного роду твори, що вимагають для самостійної і творчої оцінки подій, явищ, їх відтворення, пошук найбільш раціонального вирішення завдань, самостійний аналіз явищ, подій, образів.

г) Рівень, на якому переважає самостійна творча діяльність: критичні нариси, твори на вільну тему, твір власних творів (віршів, розповідей і т. д.).

Рівні пізнавальної діяльності що вчаться залежать від їх підготовки до творчої діяльності, і від об'єму і характеру нового матеріалу, що вивчається. Вони не є чимось застиглим, їх ділення в якійсь мірі умовно. У такому разі, якщо учні достатньо підготовлені до творчої діяльності, перший і другий рівні виступає як єдиний, а четвертий є основним.

2. Творча пізнавальна діяльність учнів при закріпленні учбового матеріалу. Закріплення - одна з найважливіших ланок учбового процесу. Його головна мета - подальше

осмислення, глибше засвоєння матеріалу, що вивчається, з'ясування і уточнення питань, недостатньо добре понятих при первинному ознайомленні, формування і зміцнення необхідних умінь і навиків.

При закріпленні учбового матеріалу доцільно використовувати поєднання воспроизводяще-творческих і творчих робіт з акцентом на перших з них. Творчі роботи в цих випадках застосовуються, перш за все, за матеріалом, на який нова тема спирається і який відомий таким, що вчиться з передуючих тим, а також при узагальненні всього матеріалу теми уроку. Поєднання воспроизводяще-творческих і творчих робіт підвищує активність учнів, викликає інтерес до предмету і в результаті сприяє підвищенню теоретичного рівня знань, створює сприятливу основу для формування міцних умінь і навиків.

На спеціальних уроках закріплення є значні можливості для організації творчої пізнавальної діяльності учнів. В цілях підвищення її ефективності зусилля вчителя як організатора і керівника учбово-виховного процесу мають бути направлені на оптимальний вибір методів і прийомів навчання, на доцільне поєднання воспроизводяще-творческих і творчих робіт робіт власне творчого характеру, що вчаться із збільшенням кількості, відповідно до особливостей учбового предмету і специфіки конкретного матеріалу.

3. Творча пізнавальна діяльність учнів узагальнювальному повторенні.

Уроки узагальнювального повторення мають особливу роль у вирішенні завдань не тільки зміцнення, поглиблення і розширення знань учнів, вдосконалення їх умінь і навиків, але і приведення знань в певну систему. Тому важливе місце тут займають творчі завдання, безпосередньо направлені на узагальнення і систематизацію знань. Практика показує, що ефективність пізнавальної діяльності що вчаться буває вищою, якщо робота по впорядкуванню і узагальненню знань організовується вчителем не тільки на самих повторительно-обобщающих уроках, але і на кожному з уроків по тій або іншій темі програми.

Особливості повторительно-обобщающих уроків, такі як відсутність новизни в змісті учбового матеріалу і обхват матеріалу, значного за об'ємом, роблять особливо істотною для успішної організації творчої пізнавальної діяльності що вчаться забезпечення вчителем необхідних умов як для усвідомлення ними учбово-пізнавального процесу в цілому, так і для глибокого розуміння значення роботи, що проводиться на уроках даного типу.

4. Творча пізнавальна діяльність учнів при виконанні лабораторних і практичних робіт.

Творча пізнавальна діяльність при виконанні лабораторної роботи розглядається як уміння учнів самостійно розкривати нові сторони явищ, що вивчаються, уміння набувати знань про нові факти, бачити нове у відомому.

Творча пізнавальна діяльність характеризується тим, що що вчаться в процесі навчання оволодівають основними логічними і технічними прийомами учбової роботи. Вони набувають уміння порівнювати, узагальнювати, працювати з підручником, таблицею, самостійно намітити порядок або план роботи і його виконати, і, нарешті, уміння перенести відомі ним прийоми діяльності на вирішення інших завдань.

Особливу дидактичну цінність мають такі практичні роботи, які озброюють учнів умінням творчо застосувати знання з практики. При цьому поняття “Застосування знань” характеризується як цілеспрямований переклад знань з потенційного стану в актуальне в процесі виконання практичних робіт. Таким чином, знання (як внутрішнє надбання вчиться) отримують вихід в практичну діяльність в певних умовах. Застосовуючи знання, учень використовує раннє засвоєну наукову інформацію, свій життєвий досвід, найважливіші логічні операції, а також спеціальні знання про те, як, якими прийомами і засобами можна реалізувати придбані знання з практики. Одночасно він оволодіває уміннями самостійно здобувати нові знання, доводити істинність або помилковість того або іншого теоретичного положення, шукати і знаходити доцільні способи виконання практичних робіт.

Уміння творчо застосовувати знання з практики вимагає від людини високо розвиненої інтелектуальної і практичної самостійності. Він повинен уміти планувати свою діяльність, формулювати її мету, висувати гіпотези, доводити і обгрунтовувати їх.

У самостійній роботі учень може по новому вирішити задачу, застосувати засвоєні знання в нових умовах. Самостійне застосування знань можна визначити як активний пошук що вчаться нових шляхів вирішення пізнавальних завдань в процесі виконання практичних робіт. В цьому випадку самостійність виступає як критерій уміння що вчиться творчо застосувати знання в певних умовах для досягнення корисного результату.

У самостійному застосуванні знань головною є здатність бачити в запропонованій практичній роботі пізнавальну проблему, розробити план її рішення, виконати практичне завдання, отримати і перевірити результат. Формулювання мети, роздум про план, результати роботи, а також аналіз процесу застосування знань і отриманого результату - все це допомагає учневі за допомогою мислення і уяви передбачити процес і результати застосування знань, розвиває здатність помічати в предметах і явищах те, що істотно важливе для практичної діяльності.

Самостійно застосовуючи раніше засвоєні знання учень одночасно набуває нових. Єдність застосування знань і їх придбання - характерна межа процесу виконання що вчаться самостійних практичних робіт. Набуваючи нових знань, учень одночасно оволодіває методикою і технікою спостереження і експерименту, які допомагають йому успішно реалізувати знання з практики, ознайомиться з деякими доступними елементами наукового дослідження. Свідомо оволодівши в школі таким умінням, учні підготуються до сучасної творчої праці.

Щоб виконувати виконання практичних робіт розвивало уміння творчо застосовувати знання, необхідно ширше використовувати такі з них, які учні можуть виконати самостійно. Необхідно, щоб учні самостійно застосовували знання у всіх основних ланках процесу виконання практичних робіт, щоб застосування знань було безперервним і послідовним. Воно повинне розвивати у учнів уміння ставити мету, планувати процес і результат практичної роботи, уміння самостійне підбирати і використовувати учбове устаткування в практичній роботі.

Самостійні творчі роботи.

Для розвитку творчої активності і самостійності що кожного вчиться в процесі навчання застосовуються різні види індивідуальних самостійних робіт. Під індивідуальними самостійними роботами розуміються такі самостійні роботи, які індивідуалізовані за змістом або за способом виконання.

Під індивідуальними самостійними роботами з однаковим змістом розуміються роботи, які за змістом є загальними для всіх учнів класу, але кожен виконує їх відповідно до своїх індивідуальних особливостей, рівня підготовленості.

Під індивідуальними самостійними роботами з однаковим способом виконання розуміються такі роботи, які за своїм змістом відповідають індивідуальним особливостям окремих учнів, а за способом виконання однакові для всіх учнів.

Формуванню позитивного відношення до предмету, що вивчається, розвитку пізнавального інтересу до нього сприяють індивідуальні самостійні роботи, що містять елемент творчості, які загострюють емоційно-розумові процеси учнів, загострюють спостережливість, пам'ять і так далі Індивідуальні самостійні роботи, що містять елемент творчості, можуть бути використані при навчанні з метою підвищення емоційного тонусу учбової діяльності, активності і самостійності окремих учнів. Такі роботи створюють умови для дії в процесі навчання на відчуття що вчиться, які є основою для вияву цікавості, уваги.

У організації творчої пізнавальної діяльності на уроці ведучої є колективна діяльність. Вона визначає спрямованість індивідуальних самостійних робіт вчаться.

У організації самостійних робіт ведучим є процесуальна основа діяльності. Індивідуальна форма організації самостійних робіт є вторинною. Якщо в класі не створена атмосфері колективної творчої діяльності на уроці, то застосування індивідуальних самостійних робіт творчого характеру може не дати бажаних результатів. Якщо ж така

атмосфера створена, то недоліки індивідуалізації компенсуються тим, що учні самостійно починають працювати на рівні своїх можливостей, тобто при виконанні тільки фронтальних завдань досягають високого рівня творчої діяльності.

Розділ III. Керівництво творчою пізнавальною діяльністю учнів. Творча пізнавальна діяльність учнів характеризується наступними особливостями:

а) воно знаходиться йод контролем вчителя і по ходу розгортання може їм коректуватися і регулюватися заданими орієнтирами і відповідними підказками;

б) всі творчі акти учнів заздалегідь програються вчителем в його свідомості і уяві, ретельно їм готуються.

Отже, вчитель може не тільки здійснювати систематичне і цілеспрямоване керівництво пізнавальною діяльністю учнів, але і спеціально готує їх до творчого способу засвоєння наукової інформації. У системі даної підготовки велике місце належить навчанню учнів методам тієї або іншої науки.

І. Я. Лернер, виступаючи за побудову системи навчання, яка б створювала простір для оптимального розвитку природних завдатків і творчої діяльності, говорив про необхідність цілеспрямованого керівництва формуванням творчих потенцій людини, стверджуючи, що досягнення однакових результатів в цьому процесі неможливе, оскільки творчі завдатки у різних людей різні, як різний і доступний їм стеля успіхів при будь-якому навчанні. Творчість як про процес створення людиною об'єктивно або суб'єктивно якісно нового народжується за допомогою специфічних творчих процедур, непіддатливих уявленню як точно описувана і регульована система операцій або дій.

Керівництво пізнавальною діяльністю проходить на різних рівнях. Під рівнями пізнавальної діяльності мається на увазі ступінь сходження що вчаться до наукової, технічної і художньої творчості. Для наближення до цієї діяльності необхідно пройти ряд етапів в оволодінні знаннями і методами пізнавальної і творчої діяльності.

Існують наступні рівні керівництва творчою пізнавальною діяльністю:

Відтворення матеріалу, що вивчається;

Включення матеріалу, в якому є елементи творчості;

Включення творчих елементів, причому творча діяльність переважає;

IV. Залучення знань, що вчаться до самостійного і творчого добування. Рівні пізнавальної діяльності що вчаться залежать від їх підготовки, від об'єму і характеру учбового матеріалу. Ділення це умовно, воно відображає в узагальненому вигляді ступені сходження що вчаться від відтворюючої до творчої діяльності.

Одним з аспектів керівництва творчою пізнавальною діяльністю що вчаться є опора на їх життєвий пізнавальний досвід. Коректування пізнавального життєвого досвіду що вчаться сприяє створення проблемних ситуацій, в основу яких покладена розбіжність між цим досвідом і проблемами, які закладені в новому матеріалі.

Керівництво пізнавальною діяльністю учнів і її організація є одній з функцій методів навчання. Ю. До. Бабанський, даючи загальнодидактичну класифікацію методів навчання, першу з трьох груп називає групою методів організації і здійснення учбово-пізнавальної діяльності, маючи на увазі методи передачі і сприйняття учбової інформації, методи, що забезпечують певний характер розумової діяльності, методи організації практичної діяльності учнів.

Успіх в організації творчої діяльності що вчаться залежить від того, на скільки оптимально здійснюється вчителем вибір методів навчання стосовно даних конкретним умовам, яка питома вага методів, направлених на розвиток творчих сил вчаться. Здійснення ефективного керівництва творчою діяльністю що вчаться залежить від дотримання таких умов, як ретельний відбір видів творчих завдань стосовно етапу засвоєння знань і вироблення умінь і навиків; раціональне поєднання творчих завдань із завданнями відтворюючого характеру; продумування і дотримання послідовності їх виконання; облік особливостей вікового розвитку учнів і їх інтелектуальних можливостей; урахування специфіки учбового предмету і характеру матеріалу, що вивчається.

Виділяється ряд етапів керівництва творчою самостійною діяльністю що вчаться, зокрема самостійною індивідуальною роботою:

  1. Планування вчителем творчих самостійних робіт учнів.
  2. Підготовка учнів до виконання цих робіт.
  3. Керівництво творчою роботою учнів в процесі її виконання.
  4. Завершення роботи, її оцінка.

На першому етапі планування роботи, вчитель встановлює терміни проведення робіт творчого характеру, у тому числі і індивідуальних, ретельно вибирає матеріал, виділяє знання творчого характеру залежно від специфіки учбового матеріалу і психологічних особливостей вчаться.

Особливо серйозна увага приділяється другому етапу, етапу підготовки самостійних робіт творчого характеру, що вчаться до виконання, як групових і фронтальних, так і індивідуальних. Найчастіше використовується наступні прийоми: вказівка списку літератури, складання плану, аналіз передуючих робіт, індивідуальна бесіда і ін.

На третьому етапі безпосереднього виконання роботи виділяються перш за все систематичні консультації, перевірка конспектів і тезових планів.

Завершальний четвертий етап роботи над завданнями творчого характеру включає оцінку роботи і взаиморецензирование.

Перераховані вище прийоми керівництво творчою діяльністю учнів найчастіше даються не в системі.

Слід врахувати, що окрім вчителя при виконанні самостійних творчих робіт учні випробовують вплив батьків, братів, сестер, товаришів по класу, інших вчителів, а також підручника і додаткової літератури.

Слід виділити наступні критерії ефективності вживаних вчителем прийомів керівництва творчою діяльністю учнів. Це уміння створити проблемну ситуацію, поставити пізнавальне завдання, осмислити її зміст, намітити і обговорити гіпотезу, забезпечити умову для самостійного виконання практичної роботи, допомогти учням самостійно перевірити виконане завдання, а також перевірити і оцінити роботу учня, його знання і навики.

Педагогічне керівництво ставить мета навчити що вчаться застосовувати систему теоретичних знань для творчого вирішення конкретних практичних завдань. Для вчителя важливо погоджувати своє керівництво з самоконтролем, який здійснюють учні, управляючи своєю пізнавальною діяльністю. Це зменшує внутрішній опір учнів керівництву вчителя як зовнішній дії, одночасно підсилюючи їх причетність до процесу колективної учбової творчості.

У педагогічному керівництві значне місце займає здатність вчителя самостійно аналізувати мету, завдання, зміст і методи реалізації ухваленого рішення, що є у учнів необхідні знання, уміння і навики, їх життєвий і учбовий досвід, а також позитивні і негативні об'єктивні і суб'єктивні чинники, сприяючі або перешкоджаючі досягненню кінцевої мети, нарешті, логіку самого шляху, ведучого до дидактичного результату, і отриманий результат.

Творча пізнавальна діяльність припускає виявлення нових сторін явищ, що вивчаються, розширює і заглиблює знання, сприяє активізації пізнавальних і творчих сил що вчаться, глибшому проникненню в суть питання, що вивчається, підвищує самостійність школярів в оволодінні знаннями викликає новизни думок і виводів.

Проблема творчого розвитку особи на сучасному етапі розвитку педагогіки набуває всього велику актуальність. Вирішення проблеми всестороннього і гармонійного розвитку особи поза творчим розвитком її не можливо. Творчий же розвиток можливий тільки за умови включенні учнів в найрізноманітніші види діяльності.

Творча пізнавальна діяльність учнів в навчанні, який би характер вона не носила, якою б активною вона не була, завжди повинна прямувати і організовуватися вчителем. Це керівництво часто має стихійний характер, але в теж час необхідність його закладена в самій природі учбового процесу і тих методів, якими користується вчитель.

Таким чином, самостійність творчої діяльності умовна, оскільки сама суб'єктивність пізнання нового вчаться несе в собі обов'язковість контролю з боку вчителя. Вчитель повинен направляти творчу пізнавальну діяльність учнів, виробляю у них уміння і навики самостійної роботи.

Категорія: Інформаційна бібліотека | Переглядів: 3601 | Додав: Olga | Теги: Самостійна творча пізнавальна діяль | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Друзі мого сайту
  • Інформаційний портал "Профтехосвіта Хмельниччини
  • Вище професійне училище № 25
  • Блог методиста ВПУ-25 Мар'янич Т.Г.
  • Персональний сайт Коржан Т.В.
  • Створити сайт uCoz
  • Інструкції для uCoz

  • Сьогодні

    Архів записів

    www.qrcode-generator.de
    Copyright MyCorp © 2012- 2024                       Всі авторські права захищені

    При використанні матеріалів блогу, посилання на джерело обов"язкове. Дякую за розуміння!

    www.copyright.ru

    %
    освітній портал Педагогічна преса
    https://web-kwest18.blogspot.com/