Субота, 2024-04-20, 10:35 AM
ПЕРСОНАЛЬНИЙ САЙТ
педагога професійного навчання Цюпак Ольги Володимирівни

Цілі завжди випереджають можливості,
будуючи шлях для розвитку
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна Мій профіль ВихідРеєстраціяВхід
Меню сайту

Категорії розділу
Інформаційна бібліотека [171]
Навчаючи - виховуємо [23]
Виробниче навчання [15]
Професія "Діловод"
Все про комп'ютерні технології та Web-дизайн [124]
технічні новинки, комп'ютерне обладнання, програмне забезпечення
Словник комп"ютерних термінів та сленгу [4]
Стенографія [10]
Етика, естетика [22]
Логіка [14]
Машинопис та Діловодство [107]
Психологія [49]
тести, оптичні ілюзії, акцентуації
Релігієзнавство [9]
Філософія [26]
Філологія [68]
мово-літературознавство, фольклористика
Українська обрядовість [211]
вірування, прикмети, етнографія, обереги
У світі цікавого [86]
Лірична сторінка [36]
Мережива долі [1]
розповіді про неординарних людей
Жартома і всерйоз [24]
Скарбничка мудрості [32]

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу


Користувачі
Гості сайту
 





Помощь блогеру



 


Головна » 2016 » Листопад » 7 » Захист комп’ютера від вірусів
8:10 PM
Захист комп’ютера від вірусів

Запобігання потраплянню вірусів на комп’ютер: Існує багато запобіжних заходів для захисту ПК від вірусів та інших загроз.

  • Скористайтеся програмою захисту від зловмисного програмного забезпечення. Інсталяція програми захисту від зловмисного програмного забезпечення та регулярне її оновлення допоможуть захистити комп’ютер від вірусів та інших програм, створених зловмисниками. Програми захисту від зловмисного програмного забезпечення виявляють віруси, шпигунське та інше зловмисне програмне забезпечення, яке намагається проникнути до електронної пошти, операційної системи або файлів. Нові загрози можуть з’являтися щодня, тому слід частіше перевіряти наявність оновлень на веб-сайті виробника програми захисту від зловмисного програмного забезпечення.
  • Захисник Windows – це безкоштовна програма захисту від зловмисного програмного забезпечення, яка входить до складу Windows. Її можна автоматично оновлювати за допомогою служби Windows Update. Крім того, можна переглянути список постачальників програмного забезпечення для безпеки користувачів, щоб знайти антивірусні програми, які працюють із Windows.
  • Не відкривайте повідомлення електронної пошти, отримані від невідомих відправників, або вкладення з невідомим вмістом. Багато вірусів передаються як вкладення в повідомлення електронної пошти, і для їхнього розповсюдження достатньо відкрити вкладення. Не відкривайте жодні вкладення, якщо ви їх не очікуєте.
  • Використовуйте блокувальник спливаючих елементів у браузері. Спливаючі вікна – це невеликі вікна в браузері, які відображаються поверх веб-сайту, який ви переглядаєте. Хоча більшість із них створено рекламодавцями, вони можуть містити зловмисний або небезпечний код. Блокувальник спливаючих елементів може заблокувати відображення деяких або всіх спливаючих вікон. Блокувальник спливаючих елементів у браузері Windows Internet Explorer за замовчуванням активовано. Додаткові відомості див. в статті Змінення налаштувань безпеки та конфіденційності для браузера Internet Explorer.
  • Якщо ви використовуєте Internet Explorer, переконайтеся, що фільтр SmartScreen активовано. Фільтр SmartScreen у браузері Internet Explorer допомагає захищатися від фішингу й атак зловмисного програмного забезпечення, попереджаючи вас, якщо веб-сайт або розташування для завантаження відомі як небезпечні. Додаткові відомості див. в статті Фільтр SmartScreen: запитання й відповіді.
  • Звертайте увагу на сповіщення Windows SmartScreen. Не запускайте невідомі програми, завантажені з Інтернету. Дуже ймовірно, що нерозпізнані програми є небезпечними. Коли завантажуєте з Інтернету та запускаєте програму, фільтр SmartScreen перевіряє її репутацію, щоб попередити вас, якщо вона невідома або може виявитися зловмисною.
  • Регулярно оновлюйте Windows. Корпорація Майкрософт періодично випускає спеціальні оновлення системи безпеки, які допомагають захищати комп’ютер. Ці оновлення допомагають захистити комп’ютер від вірусів та інших атак зловмисних програм, закриваючи можливі прогалини в системі безпеки.
  • Активуйте службу Windows Update, щоб система Windows автоматично отримувала ці оновлення. 
  • Використовуйте брандмауер. Брандмауер Windows або інша програма-брандмауер сповіщає про підозрілі дії, якщо вірус або хробак намагається підключитися до комп’ютера. Брандмауер може також блокувати віруси, хробаки та дії хакерів, які мають на меті завантажити на комп’ютер потенційно небезпечні програми.
  • Використовуйте настройки конфіденційності браузера. Деякі веб-сайти можуть намагатися використовувати ваші особисті дані для цільової реклами, шахрайства та викрадання особистих відомостей.
  • Якщо ви користуєтеся браузером Internet Explorer, ви можете будь-коли змінити настройки конфіденційності або відновити настройки за замовчуванням. Додаткові відомості див. в статті Змінення налаштувань безпеки та конфіденційності для браузера Internet Explorer.
  • Активуйте службу захисту користувачів (UAC). Коли необхідно виконати на комп’ютері зміни, що потребують дозволу рівня адміністратора, служба захисту користувачів (UAC) сповіщає користувача й надає йому змогу затвердити ці зміни. UAC може заборонити вірусам вносити небажані зміни. Щоб відкрити UAC, проведіть від правого краю екрана та торкніться кнопки Пошук. (Якщо використовуєте мишу, наведіть вказівник на правий верхній кут екрана, проведіть ним униз, а потім клацніть Пошук.) У поле пошуку введіть uac, а потім виберіть пункт Змінити параметри служби захисту користувачів.
  • Очистьте кеш Інтернету та журнал браузера. Більшість браузерів зберігають відомості про відвідані вами веб-сайти та надані вами інформацію, наприклад ваше ім’я або адресу. Здебільшого зберігання цих даних на ПК корисне для роботи, проте трапляються ситуації, коли потрібно видалити деякі або всі дані, наприклад у разі користування загальнодоступним комп’ютером, на якому не варто залишати особисту інформацію. Додаткові відомості див. в статті Видалення журналу браузера.

Перелік заходів із безпеки для Windows

Захистіть і убезпечте свій ПК всіма можливими в системі Windows способами.

 

Центр підтримки. Відвідайте Центр підтримки та переконайтеся, що брандмауер активовано, програму захисту від зловмисного програмного забезпечення оновлено, а ПК настроєно на автоматичну інсталяцію оновлень.

Захисник Windows. Скористайтеся програмою "Захисник Windows", щоб уникнути інсталяції вірусів, шпигунського та іншого зловмисного або небажаного програмного забезпечення на ПК без вашого відома.

Windows SmartScreen. Засіб Windows SmartScreen допомагає захистити ПК, попереджуючи вас перед запуском нерозпізнаних програм і файлів, завантажених з Інтернету.

Служба захисту користувачів. Служба захисту користувачів запитує дозвіл на інсталяцію на ПК програмного забезпечення або відкривання певних типів програм, які можуть зашкодити комп’ютеру чи зробити його вразливим до інших загроз системі безпеки.

Банк файлів. Банк файлів використовується для автоматичного регулярного резервного копіювання особистих файлів, як-от фотографій, документів і музики. У разі відмови устаткування ПК можна відновити будь-яку версію найважливіших файлів.

Windows Update. Використовуйте службу Windows Update для автоматичного завантаження та інсталяції найновіших оновлень для ПК.

Брандмауер Windows. Активуйте Брандмауер Windows, щоб запобігти доступу хакерів і програм, створених зловмисниками, наприклад вірусів, до ПК через Інтернет.

Будьте в курсі останніх проблем із безпекою: Оновлення для системи безпеки Windows допомагають захистити комп’ютер і конфіденційність від нових і поточних загроз.

Оновлення антивірусного програмного забезпечення

Щоб ефективно захищатися від нових вірусів, потрібно регулярно оновлювати антивірусне програмне забезпечення. Більшість антивірусних програм оновлюються автоматично, але ви також можете оновити їх уручну.

У склад ОС Windows не входить жодне антивірусне програмне забезпечення, але вона часто виявляє та відстежує антивірусне програмне забезпечення, яке інсталювали ви або виробник комп’ютера. Зазвичай стан антивірусного програмного забезпечення відображається в Центрі підтримки.

  1. Щоб відкрити Центр підтримки, натисніть кнопку Пуск, клацніть Панель керування, а потім у розділі Система та безпека виберіть пункт Перевірити стан комп’ютера.
  2. Клацніть кнопку зі стрілкою  поряд із розділом Безпека, щоб розгорнути його.
  3. Якщо ОС Windows виявила будь-яке антивірусне програмне забезпечення, воно відобразиться в списку Захист від вірусів.
  4. Натисніть кнопку Оновити.

Увімкнення або вимкнення брандмауера Windows

  1. Відкрийте Брандмауер Windows. Для цього натисніть кнопку Пуск, а потім клацніть Панель керування. У полі пошуку введіть брандмауер, а потім клацніть Брандмауер Windows.
  2. В області ліворуч клацніть Увімкнення або вимкнення брандмауера WindowsПіктограма адміністратораЯкщо потрібно, введіть пароль адміністратора або надайте підтвердження.
  3. Клацніть Увімкнути брандмауер Windows для кожного мережевого розташування, яке потрібно захистити, а потім натисніть кнопку OK.
  4. Якщо ви хочете, щоб брандмауер заблокував обмін даними для всіх програм, зокрема програм, яким ви раніше дозволили передавати дані через нього, установіть прапорець Блокувати всі вхідні підключення (включно з підключеннями зі списку дозволених програм).

Увімкнення Брандмауера Windows

Попередження

  • Не слід вимикати Брандмауер Windows, якщо не активовано інший брандмауер. Вимкнення Брандмауера Windows може зробити комп’ютер (і мережу, за наявності) уразливішим до пошкодження внаслідок дій хакерів або хробаків.
  1. Відкрийте Брандмауер Windows. Для цього натисніть кнопку Пуск, а потім клацніть Панель керування. У полі пошуку введіть брандмауер, а потім клацніть Брандмауер Windows.
  2. Клацніть Увімкнення або вимкнення брандмауера WindowsПіктограма адміністратора Якщо потрібно, введіть пароль адміністратора або надайте підтвердження.
  3. Клацніть Вимкнути брандмауер Windows (не рекомендовано) для кожного мережевого розташування, захист якого потрібно скасувати, а потім натисніть кнопку OK.

Увімкнення та вимкнення служби захисту користувачів

Служба захисту користувачів (UAC) запобігає несанкціонованому внесенню змін на комп’ютері. Вона сповіщає вас про внесення на комп’ютері змін, що потребують дозволу на рівні адміністратора. Такі зміни можуть вплинути на безпеку комп’ютера або настройки інших його користувачів. Щоб гарантувати безпеку комп’ютера, рекомендовано не вимикати службу захисту користувачів.

  1. Відкрийте розділ настройок служби захисту користувачів. Для цього натисніть кнопку Пуск , а потім клацніть Панель керування. У полі пошуку введіть uac, а потім клацніть Змінити параметри служби захисту користувачів.
  2. Виконайте одну з наведених нижче дій.
    • Щоб вимкнути службу захисту користувачів, перемістіть повзунок у положення Ніколи не сповіщати, а потім натисніть кнопку OK. Піктограма адміністратораЯкщо потрібно, введіть пароль адміністратора або надайте підтвердження. Щоб вимкнути службу захисту користувачів, знадобиться перезавантажити комп’ютер.
    • Щоб увімкнути службу захисту користувачів, перемістіть повзунок у положення, яке відповідає потрібному рівню сповіщень, а потім натисніть кнопку OK. Піктограма адміністратораЯкщо потрібно, введіть пароль адміністратора або надайте підтвердження.

Як знайти та видалити вірус?

Якщо ви відповісте "так" на будь-яке з указаних нижче запитань, то на вашому комп’ютері, можливо, є вірус.

  • Ваш комп’ютер працює дуже повільно? Поширена ознака появи вірусу – комп’ютер почав працювати значно повільніше, ніж зазвичай. Однак низька продуктивність може бути зумовлена іншими причинами, зокрема потребою дефрагментувати жорсткий диск і збільшити обсяг пам’яті (оперативної) або наявністю шпигунського програмного забезпечення чи програмного забезпечення з рекламою. Додаткові відомості про шпигунське програмне забезпечення див. в статті "Як дізнатися, чи інфіковано комп’ютер шпигунською програмою".
  • Ви отримуєте неочікувані повідомлення, або програми запускаються автоматично? Деякі віруси можуть завдавати шкоди Windows або низці програм. Як наслідок, можуть відображатися неочікувані повідомлення, автоматично запускатися та закриватися програми чи несподівано завершуватися робота Windows.
  • На модемі або жорсткому диску спостерігається надто висока активність? Поштові віруси надсилають низку своїх копій електронною поштою. Одна з ознак такої активності – постійне світіння індикатора активності на широкосмуговому або зовнішньому модемі. Інша ознака – звук жорсткого диска комп’ютера, що постійно працює. Ці ознаки не завжди свідчать про наявність вірусу на комп’ютері, але в поєднанні з іншими проблемами можуть указувати на зараження вірусами.
  • Щоб перевірити комп’ютер на наявність вірусів, перевірте його за допомогою антивірусної програми. Нові віруси з’являються щодня, тому важливо постійно оновлювати антивірусну програму. Додаткові відомості про безпеку комп’ютера див. на сторінці Центр безпеки на веб-сайті Майкрософт. Щоб дізнатися, як видалити програми, створені зловмисниками (зловмисне програмне забезпечення) з комп’ютера, відвідайте веб-сторінку Microsoft Safety Scanner.

Найшвидший спосіб перевірити, чи містить комп’ютер віруси, – скористатися програмою "Захисник Windows". Ця програма для захисту від зловмисного програмного забезпечення входить до складу системи Windows і допомагає видаляти віруси, шпигунське програмне забезпечення та інші програми, створені зловмисниками.

Примітка: Якщо ПК працює під керуванням Windows 8.1, за бажання можна запустити сканер або програму захисту від зловмисного програмного забезпечення іншого виробника. Щоб забезпечити надійну роботу ПК, слід інсталювати та запускати лише по одній програмі захисту від зловмисного програмного забезпечення за раз.

Якщо комп’ютер працює під керуванням Windows RT 8.1, програму "Захисник Windows" завжди активовано та її неможливо вимкнути.

Сканування комп’ютера за допомогою програми "Захисник Windows"

  1. Щоб відкрити Захисник Windows, проведіть по екрану від правого краю й натисніть кнопку "Пошук" (або, якщо використовуєте мишу, наведіть вказівник на правий верхній кут екрана, проведіть униз і натисніть кнопку "Пошук"), введіть у полі пошуку "захисник", а потім виберіть пункт "Захисник Windows".
  2. У розділі "Параметри сканування" виберіть потрібний тип сканування.
    • Якщо вибрати Швидке сканування, буде перевірено лише ті області комп’ютера, які найчастіше інфікуються шкідливими програмами, а також програми, що виконуються в цей момент.
    • Якщо вибрати Повне сканування, буде перевірено всі файли на вашому ПК. Таке сканування може тривати годину й більше, залежно від комп’ютера.
    • Якщо вибрати Настроюване сканування, буде перевірено тільки вказані користувачем файли та розташування.
  3. Натисніть кнопку Розпочати сканування.

Видалення вірусу вручну

Захисник Windows зазвичай видаляє віруси автоматично. Але в деяких випадках потрібно видаляти віруси вручну. Це може бути технічно складною процедурою, тому вдавайтеся до неї, лише коли всі інші способи виявилися неефективними, і якщо знаєте, як працювати з реєстром Windows, а також переглядати й видаляти системні та програмні файли в ОС Windows.

  1. Спочатку запустіть програму захисту від шкідливого програмного забезпечення, щоб визначити ім’я вірусу. Якщо на комп’ютері немає такої програми або вона не виявляє вірус, його можна ідентифікувати за поведінкою.
  2. Запишіть текст будь-якого повідомлення, яке відображає вірус, або, якщо вірус потрапив на ваш комп’ютер через електронну пошту, запишіть рядок теми повідомлення чи ім’я вкладеного файлу.
  3. Спробуйте знайти будь-які згадування занотованих вами відомостей на сайті виробника антивірусних програм або в Центрі Microsoft із захисту від зловмисного програмного забезпечення, щоб визначити ім’я вірусу й отримати вказівки щодо його видалення.

Після видалення вірусу, можливо, доведеться інсталювати деякі програми повторно або відновити втрачені дані. Регулярно створюйте резервні копії файлів – це допоможе уникнути втрат інформації, якщо комп’ютер буде знову інфіковано. Якщо раніше ви не робили резервних копій, рекомендуємо зайнятися цим просто зараз. Додаткові відомості див. в статті "Відновлення файлів і папок за допомогою Банку файлів".

Як видалити антивірусні або антишпигунські програми?

Якщо ви одночасно використовуєте кілька антивірусних чи антишпигунських програм, це може призвести до зниження продуктивності та стабільності роботи комп’ютера. Крім того, він може несподівано перезавантажитися. Перш ніж інсталювати Microsoft Security Essentials (або якщо ви хочете усунути пов’язані з цим засобом проблеми, зокрема проблеми з інсталяцією), повністю видаліть усі програми для забезпечення безпеки в Інтернеті з комп’ютера.

Увага!

Не слід вимикати Брандмауер Windows, якщо не активовано інший брандмауер. Після видалення інстальованих програм для забезпечення безпеки в Інтернеті ваш комп’ютер стане незахищеним.

Вам знадобиться перезавантажити комп’ютер, дотримуючись наведених нижче вказівок. Запишіть або роздрукуйте вказівки, додайте цю сторінку в закладки (позначте її як уподобану), щоб потім швидко знайти цю статтю.

  1. У Windows 7 натисніть кнопку Пуск. У полі Пошук програм і файлів введіть appwiz.cpl, а потім натисніть клавішу Enter.
  2. Зі списку інстальованих програм видаліть усі інші програми інтернет-безпеки.
  3. Перезавантажте комп’ютер.

Примітка

  • Деякі програми інтернет-безпеки не видаляються повністю. Можливо, знадобиться завантажити та запустити програму очищення, щоб повністю видалити програми безпеки.
  • Якщо разом із Microsoft Security Essentials ви використовуєте іншу антишпигунську програму, то в цій програмі рекомендовано скасувати функцію перевірки в режимі реального часу. Додаткові відомості див. в документації, що постачається з цією антишпигунською програмою.

Важлива інформація

  • Якщо на вашому комп’ютері вимкнуто або не інстальовано антивірусну програму, дотримуйтеся наведених нижче рекомендацій.
    • Не завантажуйте та не відкривайте файли, отримані з джерел, яким ви не довіряєте.
    • Не відвідуйте веб-сайти, яким ви не довіряєте.
    • Не відкривайте поштові вкладення від контактів, яким ви не довіряєте.
Категорія: Все про комп'ютерні технології та Web-дизайн | Переглядів: 771 | Додав: Olga | Теги: Захист ПК, антивірусне забезпечення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Календар
«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Друзі мого сайту
  • Інформаційний портал "Профтехосвіта Хмельниччини
  • Вище професійне училище № 25
  • Блог методиста ВПУ-25 Мар'янич Т.Г.
  • Персональний сайт Коржан Т.В.
  • Створити сайт uCoz
  • Інструкції для uCoz

  • Сьогодні

    Архів записів

    www.qrcode-generator.de
    Copyright MyCorp © 2012- 2024                       Всі авторські права захищені

    При використанні матеріалів блогу, посилання на джерело обов"язкове. Дякую за розуміння!

    www.copyright.ru

    %
    освітній портал Педагогічна преса
    https://web-kwest18.blogspot.com/