Понеділок, 2024-04-29, 5:42 PM
ПЕРСОНАЛЬНИЙ САЙТ
педагога професійного навчання Цюпак Ольги Володимирівни

Цілі завжди випереджають можливості,
будуючи шлях для розвитку
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна Педагогічна майстерня Мій профіль ВихідРеєстраціяВхід
Меню сайту

Категорії розділу
Школа молодого педагога [2]
Виробниче навчання та дидактика [58]
етапи, методи, трудові вміння та навички
Тижні професії [2]
Архів учнівських робіт [15]
Все про портфоліо [3]
Атестація 2013 [3]
До дипломних робіт [1]

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу


Користувачі
Гості сайту
 





Помощь блогеру



 


Головна » 2012 » Червень » 6 » Самостійна робота з книгою
9:46 PM
Самостійна робота з книгою


 Самостійна робота з книгою є засобом оволодіння учнями глибокими знаннями, формування у них активності й самостійності, розвитку розумових здібностей. Тому педагоги покликані прищепити учням уміння самостійно здобувати й застосовувати знання, ефективно працювати. Від цього великою мірою залежить результативність навчально-виховного процесу, головна мета якого полягає у формуванні всебічно розвиненої особи, готової до активної трудової діяльності.

Темпи й глибина перебудови діяльності сучасних навчальних закладів відстають від вимог часу. Необхідно піднести їхню роботу на новий якісний рівень. Це завдання сьогодні набуває особливого значення у зв'язку з підвищенням вимог до загальноосвітньої підготовки учнів, що в свою чергу, вимагає посилення уваги до формування у них умінь і навичок самостійної пізнавальної діяльності, відповідального ставлення до навчальної й суспільно корисної праці.

Згадана проблема є актуальною для вчителів усіх предметів. Її розв'язання важливе і з тієї точки зору, що неодмінною умовою оволодіння сучасним змістом освіти є активізація самостійної діяльності учнів. Для цього необхідно чітко визначити систему вмінь, навичок, які вони мають опанувати. Важливо, зокрема, розкрити процес формування в учнів умінь і навичок самостійної роботи з навчальною книгою.

У набутті вміння працювати з книгою істотну роль відіграє знання педагогом і учнем структури пізнавальної діяльності. Для успішної самостійної праці з книгою треба знати, які дії входять до її складу та в якій послідовності вони виконуються. Слід зазначити, що самостійна робота тільки тоді дає значний позитивний ефект, коли враховуються мотиви навчання.

Види самостійної роботи з навчальною книгою

Підготовка до самоосвіти передбачає великі зусилля педагогів по формуванню в учнів умінь і навичок навчальної діяльності. Тому особливої уваги заслуговує робота учнів з підручником, науковою й довідниковою літературою, в процесі якої прищеплюються вміння і навички працювати з книгою:

  •   складати план прочитаного;
  •   конспектувати прочитане;
  •   зіставляти зміст тексту з поясненням учителя;
  •   порівнювати й узагальнювати матеріал кількох параграфів;
  •   розумітися у висновках і формулах;
  •   робити висновки з опрацьованого матеріалу;
  •  виділяти в тексті основні структурні елементи знань;
  • систематизувати викладені факти, класифікувати поняття та інші
    елементи наукових знань;
  •   самостійно вивчати невеликі розділи тексту;
  •   працювати з малюнками, таблицями, графіками й здобувати з них
    необхідну інформацію;
  •   пояснювати будову приладів і машин;
  • виконувати за описом у підручнику спостереження й досліди;

У роботі з додатковою літературою:

  • користуватися змістом і покажчиками;
  • працювати з каталогом, складати бібліографію з питання, яке цікавить у даний момент;
  • використовувати довідкові матеріали.

У старшому шкільному віці велика увага повинна приділятися організації роботи учнів з додатковою літературою. Необхідно формувати в них уміння працювати з одним або кількома такими джерелами: науково-популярними брошурами, газетними і журнальними статтями. Це має істотне значення для успішної підготовки учнями доповідей, коротких повідомлень до уроку чи навчальної конференції, написання рефератів, творів і т.ін.

Важливо виробити в школярів уміння порівнювати висвітлення одних й тих самих питань у різних джерелах, знаходити відмінності, зіставляти різні точки зору з принципових питань, формулювати й обстоювати власну думку.

Складання плану

Складання плану прочитаного - важливий вид самостійної діяльності учнів, що передбачає не тільки знання фактів, а й уміння виділяти головні думки, схоплювати логічну послідовність викладу, знаходити чіткі формулювання заголовків до кожного фрагмента навчального матеріалу.

Уміння й навички підготовки плану прочитаного набуваються учнями поступово, в результаті досить тривалої роботи викладача з класом. При цьому її прийоми можуть бути найрізноманітнішими. В одному випадку така робота починається з читання параграфа частинами, виділення й формулювання його головних думок. У другому - вчитель на перших порах сам складає план і поступово привчає учнів спочатку до розповіді за цим планом, а потім до самостійної підготовки останнього. В третьому - педагог попередньо ставить учням запитання, відповіді на які мають охопити зміст того чи іншого параграфа підручника.

У всіх випадках з часом здійснюється залучення учнів до самостійної складання плану через виконання ряду підготовчих завдань. Учні ознайомлюються з вимогами, які ставляться до планів на основі тексту:

  1.   Включати до плану тільки головні положення.
  2.   Виявляти зв'язки й відношення між ними.
  3. Дотримуватися послідовності в процесі переліку найважливіших
    положень.
  4. Користуватися однотипними визначеннями.
  5. Формулювати пункти плану стисло, чітко, виразно.

Наступний вид запису, тісно пов'язаний з планом, - конспектування. Визначивши на початку навчального року рівень відповідних знань і навичок учнів, учителі на основі одержаних даних намічають систему роботи по формуванню вміння стисло й чітко занотовувати зміст прочитаного. Особливу увагу в процесі залучення учнів до складання конспектів слід звертати на розвиток у них прагнення працювати над творами. Тому до читання й конспектування варто приступати лише після того, як учні набули певних знань у галузі бібліографії, оволоділи вмінням читати й самостійно аналізувати тексти, ознайомилися з технікою ведення записів під час читання. Необхідно навчити учнів також складати плани й конспекти у вигляді таблиць.

Один із найважливіших видів роботи над текстом книги - складання тез. Робота передбачає ґрунтовне логічне опрацювання матеріалу, потребує великого напруження думки. Чітке формулювання основних положень тексту, що вивчається, у вигляді тез звичайно викликає в учнів більше утруднень, ніж підготовка конспекту чи плану. Тому навчати учнів тезування слід після того, як вони набули деякого досвіду планування й конспектування.

Попередньо належить пояснити, що тези - це стислий виклад основних положень. Їм притаманна закінченість, категоричність, чітка послідовність.

Для правильного складання тез можна запропонувати учням скористатися такою пам'яткою:

  1. Поділити матеріал на змістові блоки, встановити взаємозв'язок між ними.
  2. Поставити запитання до цих блоків з метою виділення основних положень.
  3. Сформулювати й записати чіткі відповіді на згадані запитання.
  4. Підкреслити з допомогою певних прийомів слова, що несуть найбільше смислове навантаження.
  5. Перевірити, чи можна, користуючись складеними тезами, вичерпно передати зміст тексту.

Важливе місце в діяльності педагогів і учнів посідає робота з текстом підручника. Під час вивчення тексту підручника з метою набуття знань використовуються такі прийоми, як читання учнями статті частинами з наступним розглядом кожної з них за поставленими вчителем запитаннями, читання учнями всієї статті з дальшим її аналізом і читанням частинами або всієї статті з проведенням дослідів та розглядом.

Самостійне вивчення матеріалу на уроці передбачає підготовку учнів до самоосвіти, виробляє у них навички роботи з книгою. В учнів необхідно формувати вміння складати задачі за матеріалами посібників. З допомогою підручника можуть складатися не тільки задачі, а й схеми, таблиці, діаграми.

Підготовка творів доцільна з будь-якого предмета. У школі існував такий період, коли відповідно до навчальних програм учні повинні були писати твори з фізики, хімії, географії, біології та інших дисциплін. Пошуки шляхів усунення перевантаженості учнів призвели до того, що у навчальних програмах залишилася робота над творами лише з української мови і літератури. Поглиблене опрацювання будь-якої теми часто спонукає учня вивчати багато додаткової літератури. І тоді йому замість підготовки твору пропонується виступити з доповіддю.

Доповідь заслуховується на уроці, на занятті гуртка, під час семінару. Вона необов'язково занотовується повністю. Часто обмежуються складанням більш-менш розгорнутого плану чи конспекту. Тема звичайно доручається декільком учням, які розробляють її спільно, або групі учнів, причому кожний член цього колективу готує доповідь самостійно. Таким чином, формуючи у школярів уміння й навички роботи з навчальною книгою, вчителю слід пам'ятати, що, по-перше, будь-якій самостійній діяльності повинна передувати тривала підготовка, по-друге, учні спочатку мають оволодіти простими вміннями й навичками, а потім - складними і, по-третє, у них треба виробляти стійку звичку до такої праці.

На завершення слід зауважити, що за всієї різноманітності видів занять учнів з підручником успіх визначається певними дидактичними умовами:

  • оволодіння учнями знаннями, які дають змогу зрозуміти мету завдання, його зміст і послідовність виконання;
  • наявність у змісті завдання нового матеріалу, що надає заняттю дослідницької спрямованості, викликає в учнів пізнавальний інтерес;
  • усвідомлення учнями необхідності фіксації результатів самостійної роботи в малюнках, записах, кресленнях, схемах;
  • вивчення матеріалів підручника має поєднуватися з іншими видами самостійної діяльності на уроках;
  • самостійна робота учнів з посібником відповідним чином оцінюється педагогом наприкінці уроку, що стимулює старанність кожного з них у процесі виконання завдань.
Переглядів: 4135 | Додав: Olga | Рейтинг: 4.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Календар
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Друзі мого сайту
  • Інформаційний портал "Профтехосвіта Хмельниччини
  • Вище професійне училище № 25
  • Блог методиста ВПУ-25 Мар'янич Т.Г.
  • Персональний сайт Коржан Т.В.
  • Створити сайт uCoz
  • Інструкції для uCoz

  • Сьогодні

    Архів записів

    www.qrcode-generator.de
    Copyright MyCorp © 2012- 2024                       Всі авторські права захищені

    При використанні матеріалів блогу, посилання на джерело обов"язкове. Дякую за розуміння!

    www.copyright.ru

    %
    освітній портал Педагогічна преса
    https://web-kwest18.blogspot.com/