П`ятниця, 2024-04-26, 1:07 AM
ПЕРСОНАЛЬНИЙ САЙТ
педагога професійного навчання Цюпак Ольги Володимирівни

Цілі завжди випереджають можливості,
будуючи шлях для розвитку
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна Мій профіль ВихідРеєстраціяВхід
Меню сайту

Категорії розділу
Інформаційна бібліотека [171]
Навчаючи - виховуємо [23]
Виробниче навчання [15]
Професія "Діловод"
Все про комп'ютерні технології та Web-дизайн [124]
технічні новинки, комп'ютерне обладнання, програмне забезпечення
Словник комп"ютерних термінів та сленгу [4]
Стенографія [10]
Етика, естетика [22]
Логіка [14]
Машинопис та Діловодство [107]
Психологія [49]
тести, оптичні ілюзії, акцентуації
Релігієзнавство [9]
Філософія [26]
Філологія [68]
мово-літературознавство, фольклористика
Українська обрядовість [211]
вірування, прикмети, етнографія, обереги
У світі цікавого [86]
Лірична сторінка [36]
Мережива долі [1]
розповіді про неординарних людей
Жартома і всерйоз [24]
Скарбничка мудрості [32]

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу


Користувачі
Гості сайту
 





Помощь блогеру



 


Головна » 2013 » Квітень » 11 » Циганський гіпноз
9:42 AM
Циганський гіпноз

«Позолоти ручку, красавіца!..»

Напевно, кожен з нас хоть раз у житті стикався з вуличними гадалками-шахрайками.  Хтось оминув їх стороною, а ось той, хто цього не зробив, скоріш за все, потім пошкодує, але навряд чи комусь про такий  досвід розкаже. Люди не люблять говорити про свої невдачі, боячись насмішки чи засудження.



Метод, який гадалки доволі успішно використовують для полегшення кишень громадян, психолог Річард Брег назвав наведеним гіпнозом, чи мислевим навязуванням образів. У народі він відомий як «циганський гіпноз» - один з найдавніших прийомів психологічного впливу, який за однією з версій бере початок ще з древніх індійських практик.

Один з секретів успіху, що використовує «циганський гіпноз» шахрая – безперервний мовний потік. Він дратує психіку, перевантажує свідомість і не дає тверезо оцінити ситуацію. Ті, з ким таке траплялось, зможуть підтвердити, що воля паралізується, а мислиннєві процеси значно уповільнюються. Прийом цей називають забалакуванням

Ще один секрет. При побудові «зомбуючих» виразів гадалка часто використовує нестандартні лексичні форми, повтори, незвичайний, а тому незвичний порядок слів. Це теж відволікає і вимагає від свідомості додаткової праці. Тій же меті служить і хвилеподібна інтонація, що нагадує колискову чи молитву, з якою шахрайка говорить. Такий прийом теж заколисує свідомість. Справа у тому, що ми завжди діємо за певним шаблоном, що залежить від життєвого досвіду. Коли людина не знаходить у своєму арсеналі шаблон для ситуації, що склалася, свідомість перевантажується і стає сприйнятливою до навіювання.

Для створення атмосфери довіри гадалки одразу переходять на «ти», і вживають зменшувально-пестливі і навіть ніжні слова: «лапочка», «рідна», «дорога», «молодий», «красивий», «діамантовий», «рубіновий» «смарагдовий», «золотий» і подібні.

Тепер увага! У якийсь момент гадалка попросить дати їй чи сама візьме (частіше сама), вашу праву руку вище ліктя – так вона «відключить» ліву півкулю мозку. Саме вона відповідає за оцінку ситуації і контроль поведінки. Права півкуля відповідає за уявву і емоції, а саме це шахрайці і потрібно - так ви будете менш критично думати і легше вірити.



Запам'ятали? А тепер далеко не єдина, але достатньо типова ситуація, при якій може бути використаний «циганський гіпноз».

Шахрай чи шахрайка входить у первинний контакт, звернувшись до вас з безневинним проханням. Наприклад, сказати, котра година, чи як знайти дім, чи попрохати пригостити цигаркою. На такі питання людина зазвичай відповідає, практично не задумуючись.

Далі йде входження в особистий контакт. Після вашої відповіді шахрайка обов'язково розсиплеться у подяках і почне задушевним тоном: «Бачу, жінка ти хороша добра, як подрузі (дочці, сестрі, в залежності від віку) погадаю тобі, ні копійки не візьму». А ще вона кілька разів повторить, що грошей з вас не візьме, дещо притупивши пильність і змусивши зациклитися на цій думці.

Потім вона підкине інформацію, яка, за її розрахунками, не залишить вас байдужими. Приміром, «любить тебе піковий король, але на щасті вашому чорна печатка лежить, поганою людиною зроблена» або «чоловік від тебе, рідна, гуляє», «печешся ти про близьку людину, погано їй буде, на смерть  зроблено», «але за доброту твою допоможу, відведу біду» ... Варіантів таких може бути безліч.

Далі слідує так зване «втягування в обряд». Поки загальмованою свідомістю ви намагаєтеся зважити її слова, шахрайка вже починає зовсім по-дружньому «відводити біду». Найчастіше вона зриває з вашої голови волосся і просить дунути або плюнути на нього, і повторити за нею слова якогось замовляння. Все це робиться для того, щоб ви, вже почавши «обряд», не змогли зупинитися, лякаючись не послухатися. Як варіант, вона може попросити дрібну монету.

Коли шахрайка вже переконана, що ви впали у якусь подобу трансу, і пильність ослаблена, вона просить дати їй будь-яку купюру, щоб загорнути волосся. Якщо ж волосся вона не рвала, то просто попросить стиснути в руці купюру і повторювати за нею замовляння або молитву. Дрібна купюра її не влаштує, крупніша потрібна, адже дрібна не тільки не допоможе, а може навіть зашкодити. Але поки «зачарований» витягує гроші, ворожка уважно стежить за тим, звідки він їх дістає. В результаті волосся або відразу буде загорнуте у велику купюру, і в цьому випадку шахрайка візьме її собі, або, якщо вона знає, що у вас є більші, то сама покладе квадратик з волосом туди, де ви тримаєте гроші, примовляючи: «На тримай , бачиш, сама віддаю, нічого не беру ». Але при цьому вона абсолютно відкрито витягне у вас найбільшу купюру: «Щоб все вийшло, треба великими грошиками обмахнути». Маніпулюючи з грошима, ворожка паралельно витягне з якої-небудь зі своїх численних спідниць - найчастіше це скринька чи невеликий згорток. Цим вона, як фокусник, на частку секунди відверне вашу увагу і сховає гроші. Часто який-небудь предмет вона тримає в руках, маніпулюючи ним і примушуючи вас постійно на нього відволікатися. На закуску, щоб стан трансу якийсь час тривав і після її відходу, шахрайка забезпечить вас докладними «чаклунськими» інструкціями, що потрібно зробити вдома. Поки затуманений мозок буде намагатися зібрати все, що сталося воєдино, шахрайка спокійно піде.
До речі, навряд чи ви запам'ятаєте її обличчя.

Як уникнути обману?
Шахрайки спочатку визначають, до кого можна підійти, а до кого не варто. У потенційної жертви зазвичай стомлений, відчужений, засмучений або мрійливий вигляд. «Надягніть» на обличчя посмішку або агресію. Якщо ворожка все ж спробує вас торкнутися - пришвидшіть крок і постарайтеся уникнути спілкування з нею.

Якщо відразу піти не вийшло, то слід проявити активність. Потрібно теж перейти на «ти», говорити без угаву про що завгодно, задавати питання особистого характеру типа: «У тебе дітей багато? Чоловік не ображає? Де таку хустку купила? ». Варто перебивати і перепитувати. Добре для цього підходять будь-які навіть абсолютно безглузді фрази з великою кількістю шиплячих. Незалежно від змісту підсвідомістю вони сприймаються як загроза. Загалом, потрібно більше говорити самому і не намагатися вникнути в сенс того, що говорить вам шахрайка. При цьому потрібно невпинно переміщатися з місця на місце, то віддалятися, то наближатися і активно жестикулювати.

Загалом, потрібно нестандартною поведінкою всіляко збивати шахрайку з її власного шаблону, адже закони психології на неї теж поширюються. Одна моя знайома при такій зустрічі вдалася до абсолютно радикального способу. Вельми симпатична дівчина закотила очі, перекосила обличчя і загарчала. Ефект був приголомшливим! До слова, цей же спосіб вона з успіхом якось застосувала відносно хуліганів. Вони попросту від неї втекли! Мало чого від чокнутої чекати можна?

Не зустрічайтеся з ворожкою поглядом, краще дивіться ніби крізь неї, і на будь-якому етапі намагайтеся перервати спілкування і піти. На вимовлені слідом погрози та прокльони типу: «Дивись, волосся твоє у мене, не послухаєшся - біду на свій дім накличеш!», уваги звертати не варто. Реальними методами нейролінгвістичного кодування володіють далеко не всі шахрайки, та й використовувати його у відношенні випадкового перехожого вони навряд чи будуть, якщо він не подасть серйозного приводу для помсти. До того ж, обов'язкова умова того, щоб «чаклунство» подіяло - це віра в нього, а адже ви вже знаєте, що вас просто хочуть «розвести, як лоха». У що тут вірити?
Категорія: Психологія | Переглядів: 1150 | Додав: Olga | Рейтинг: 1.0/256
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Друзі мого сайту
  • Інформаційний портал "Профтехосвіта Хмельниччини
  • Вище професійне училище № 25
  • Блог методиста ВПУ-25 Мар'янич Т.Г.
  • Персональний сайт Коржан Т.В.
  • Створити сайт uCoz
  • Інструкції для uCoz

  • Сьогодні

    Архів записів

    www.qrcode-generator.de
    Copyright MyCorp © 2012- 2024                       Всі авторські права захищені

    При використанні матеріалів блогу, посилання на джерело обов"язкове. Дякую за розуміння!

    www.copyright.ru

    %
    освітній портал Педагогічна преса
    https://web-kwest18.blogspot.com/