П`ятниця, 2024-04-26, 7:13 AM
ПЕРСОНАЛЬНИЙ САЙТ
педагога професійного навчання Цюпак Ольги Володимирівни

Цілі завжди випереджають можливості,
будуючи шлях для розвитку
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна Мій профіль ВихідРеєстраціяВхід
Меню сайту

Категорії розділу
Інформаційна бібліотека [171]
Навчаючи - виховуємо [23]
Виробниче навчання [15]
Професія "Діловод"
Все про комп'ютерні технології та Web-дизайн [124]
технічні новинки, комп'ютерне обладнання, програмне забезпечення
Словник комп"ютерних термінів та сленгу [4]
Стенографія [10]
Етика, естетика [22]
Логіка [14]
Машинопис та Діловодство [107]
Психологія [49]
тести, оптичні ілюзії, акцентуації
Релігієзнавство [9]
Філософія [26]
Філологія [68]
мово-літературознавство, фольклористика
Українська обрядовість [211]
вірування, прикмети, етнографія, обереги
У світі цікавого [86]
Лірична сторінка [36]
Мережива долі [1]
розповіді про неординарних людей
Жартома і всерйоз [24]
Скарбничка мудрості [32]

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу


Користувачі
Гості сайту
 





Помощь блогеру



 


Головна » 2014 » Березень » 10 » Електронні таблиці та їх призначення. Середовище табличного процесора та основні його елементи. Подання даних в електронних таблицях.
1:28 PM
Електронні таблиці та їх призначення. Середовище табличного процесора та основні його елементи. Подання даних в електронних таблицях.

Електронні (динамічні) таблиці (ЕТ), або табличні процесори, — це комп'ютерні програми, які забезпечують автоматизацію процесів створення, опрацювання, коригування, зберігання і виведення на друк чи на екран комп'ютера таблиць. Назва цих програм пов'язана з тим, що користувач працює з таблицею, яка складається з рядків і стовпчиків та зберігається в пам'яті комп'ютера — електронною таблицею.

Електронні таблиці (ЕТ) призначені для швидкого і надійного виконання розрахунків у різних галузях людської діяльності: банківській та бухгалтерській, проектній та інженерній, науковій та дослідницькій.

Найбільш відомі електронні таблиці Lotus 1-2-3, Quattro Pro, Ехсеl.

Інтерфейс програми Ехсеl містить низку таких самих елементів, як у всіх Windows-додатків (заголовок вікна, значок системного меню, група кнопок управління вікном, рядок меню, панель інструментів, рядок стану, смуги прокручування й обрамлення вікна). Спеціальними елементами, властивими саме інтерфейсу Ехсеl, є такі: рядок формул (використовується для введення і редагування вмісту комірки), поле імені (відображає ім'я поточ­ної комірки), робоча ділянка аркуша (складається з комірок і заголовків рядків і стовпців), вкладки аркушів (позначають аркуші робочої книги).

Кожен документ у Ехсеl називається робочою книгою.

Робоча книга складається з аркушів з нумерацією (Лист 1, Лист 2,...). Імена аркушів відображаються на вкладках у нижній частині вікна книги. Щоб перейти з одного аркуша на інший, потрібно клацнути мишею по відповідній вкладці. Лист Ехсеl являє собою сукупність рядків і стовпців, а ті у свою чергу, складаються з комірок.

Комірка — це мінімальний елемент електронної таблиці, яка має адресу, що складається з імені стовпця й імені рядка (наприклад, А1, К9).

Вмістом комірки може бути текст, числове значення або формула. Текст, числа, дати розглядаються як константи. Змінити їх можна тільки шляхом редагування вмісту відповідних комірок.

Символічні імена клітинок водночас є їх адресами в таблиці. Існують різні способи визначення місця розташування клітинки: абсолютна адресація і відносна адресація.

Окрім стовпчиків, рядків та клітинок, дозволяється працювати з діапазоном стовпчиків, діапазоном рядків та блоком клітинок.

Кожна клітинка ЕТ може бути або порожньою, або містити певні дані. Даними можуть бути числа, рядки тексту, формули, адреси інших клітинок. За допомогою команд ЕТ можна змінювати розташування даних у клітинках, кількість знаків у числах, що виводяться, ширину стовпчиків тощо. Можна захистити деякі клітинки від запису в них нових даних, щоб запобігти зміни вмісту цих клітинок.

При введенні даних вони відображаються у рядку введення. Дані можна вводити тільки в ту клітинку, на яку встановлено вказівник активної клітинки.

Числа вводяться так .само, як і текст. За допомогою спеціальних команд можна змінити спосіб розташування і подання чисел у клітинки.

У клітинки можна вводити формули. їх введення починається із знака дорівнює. Формули являють собою арифметичні або логічні вирази. Значенням клітинки, що містить формулу, є значення відповідного арифметичного або логічного виразу.

Приклади формул: =2.5*А1+В2*СЗ   =Р7/2+С7/3             =СРЗНАЧ($А$1:$А$10)

Електронна таблиця  Ехсеl має понад 150 функцій: арифметичні, логічні, тригонометричні, функції, що призначені для опрацювання статистичних даних і фінансових розрахунків тощо.

Для зміни вмісту будь-якої клітинки її треба зробити активною та відредагувати вміст у рядку введення.

Деякі клітинки з даними електронної таблиці можна захистити від запису в них нових даних.

При введенні дані відображаються у рядку введення. Дані можна вводити тільки в ту клітинку, на яку встановлено вказівник активної клітинки.

Числа вводяться так .само, як і текст. За допомогою спеціальних команд можна змінити спосіб розташування і подання чисел у клітинки.

У Ехсеl передбачено низку засобів, що полегшують введення даних, це — маркер заповнення, автозаміна, прогресія.

Маркер заповнення дає змогу легко копіювати дані в сусідні комірки, а засіб прогресії дає змогу за двома значеннями із суміжних комірок заповнювати ряди арифметичної прогресії. У ЕхсеІ передбачено автоматичне заповнення комірок послідовностями даних: днями тижня, назвами місяців, датами тощо.

Категорія: Все про комп'ютерні технології та Web-дизайн | Переглядів: 19149 | Додав: Olga | Рейтинг: 4.0/8
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Друзі мого сайту
  • Інформаційний портал "Профтехосвіта Хмельниччини
  • Вище професійне училище № 25
  • Блог методиста ВПУ-25 Мар'янич Т.Г.
  • Персональний сайт Коржан Т.В.
  • Створити сайт uCoz
  • Інструкції для uCoz

  • Сьогодні

    Архів записів

    www.qrcode-generator.de
    Copyright MyCorp © 2012- 2024                       Всі авторські права захищені

    При використанні матеріалів блогу, посилання на джерело обов"язкове. Дякую за розуміння!

    www.copyright.ru

    %
    освітній портал Педагогічна преса
    https://web-kwest18.blogspot.com/