Неділя, 2024-04-28, 9:40 AM
ПЕРСОНАЛЬНИЙ САЙТ
педагога професійного навчання Цюпак Ольги Володимирівни

Цілі завжди випереджають можливості,
будуючи шлях для розвитку
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна Мій профіль ВихідРеєстраціяВхід
Меню сайту

Категорії розділу
Інформаційна бібліотека [171]
Навчаючи - виховуємо [23]
Виробниче навчання [15]
Професія "Діловод"
Все про комп'ютерні технології та Web-дизайн [124]
технічні новинки, комп'ютерне обладнання, програмне забезпечення
Словник комп"ютерних термінів та сленгу [4]
Стенографія [10]
Етика, естетика [22]
Логіка [14]
Машинопис та Діловодство [107]
Психологія [49]
тести, оптичні ілюзії, акцентуації
Релігієзнавство [9]
Філософія [26]
Філологія [68]
мово-літературознавство, фольклористика
Українська обрядовість [211]
вірування, прикмети, етнографія, обереги
У світі цікавого [86]
Лірична сторінка [36]
Мережива долі [1]
розповіді про неординарних людей
Жартома і всерйоз [24]
Скарбничка мудрості [32]

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу


Користувачі
Гості сайту
 





Помощь блогеру



 


Головна » 2014 » Лютий » 16 » Історія сліпого10-пальцевого методу друку
12:01 PM
Історія сліпого10-пальцевого методу друку

 

Друкарка, зображена на поштовій листівці 1910 року.

Сліпий метод друку — методика набору тексту «усліпу», тобто не дивлячись на клавіші друкарської машинки або кнопки клавіатури, використовуючи всі (або більшість) пальців рук, раніше був відомий як американський сліпий 10-пальцьовий метод. Існує вже більше 120 років.

У XIX столітті сліпим методом друку на друкарських машинках навчали друкарок і секретарів. Це дозволило звузити сферу використання стенографії, збільшити продуктивність праці секретарів.

 

Історія

Сліпий метод друку був розроблений Франком Едгаром Макгурріном, стенографістом суду з Солт-лейк-ситі. 25 липня 1888 р.

Макгуррін, будучи єдиною відомою людиною, який у той час використовує даний метод, отримав вирішальну перемогу над Луісом Тробом, який користувався 8-пальцьовим зрячим методом друку. Це було першим змаганням по друкуванню, проводилося воно в Цинциннаті. Результати змагання з'явилися на титульних листах багатьох газет. Ця перемога викликала широкий інтерес і до сліпого методу друку, і до друкарських машинок. Цей день можна назвати днем народження сліпого методу друку, на підставі якого надалі будувалися більшість методик набору «усліпу».

Сліпий метод друку згадується після того змагання в книзі Артура Конан Дойля «Пригоди Шерлока Холмса. Встановлення особи»(1891):

    Ви не знаходите, — сказав він, — що при вашій короткозорості утомливо так багато писати на машинці?

    Спочатку я втомлювалася, але тепер друкую сліпим методом, — відповіла вона.

Розкладка клавіатури

Розкладка клавіатури — форма, розміри і взаємне розташування клавіш на клавіатурі.

(Механічна розкладка) — це, переважно, стосується службових клавіш.

(Візуальна розкладка) — маркування клавіш відповідними знаками: цифри, букви і додаткові символи.

Хоча зараз розкладки стандартизовані, проте і механічна і візуальна розкладки можуть мати деякі (іноді і істотні) відмінності клавіатури, утруднюючи, тим самим, звикання і швидкісний набір.

Середній ряд у клавіатурі іменується основним рядом або клавіші ФИВА-ОЛДЖ, над якими і розташовуються при друці усліпу вісім (великі над пропуском) пальців.

Більшість комп'ютерних клавіатур мають виступи у вигляді крапок або смужок на тих клавішах, де повинні знаходитися вказівні пальці (F/J в англійській розкладці, А/О в російській розкладці). Таким чином, людина, що набирає текст, може на дотик визначити правильне (над основним рядом) положення пальців.

Для введення розділових знаків, які використовуються при друці будемо використовувати клавішу шифт.


Навчання сліпому методу

 

Друкування сліпим методом на комп'ютерній клавіатурі.

У зв'язку з широким розповсюдженням комп'ютерних технологій робота з ПК (через взаємодію засобів введення, найпоширенішими з яких є клавіатура і миша) стає необхідним і буденним завданням.

Проте звичайним при початковому вивченні комп'ютера є «зрячий» або «2-пальцьовий» метод набору, «знайти і натиснути», коли набір тексту проводиться, відшукуючи кожен наступний символ кожного разу наново, візуально, орієнтуючись по маркуванню на клавішах (що значно уповільнює набір, але, з іншого боку, — не вимагає ніякої попередньої підготовки користувача).

Навчання ж «сліпому» методу (в деяких випадках — менш ніж за місяць щоденних півгодинних тренувань і в залежності від психофізіологічних особливостей кожної конкретної людини), за сприятливих умов, дозволяє вводити текст «усліпу», швидко і безпомилково. Таким чином, витративши певний час, людина набуває уміння, яке за все життя заощадить йому масу часу і дозволить отримувати задоволення від роботи з клавіатурою і комп'ютером.

При сліпому методі друку велике значення надається м'язовій пам'яті і тактильним відчуттям пальців, більше чим зору. Проте цей метод вимагає спеціального навчання, для чого існують курси машинопису, а також паперові і комп'ютерні самовчителі (останні нерідко виконані в цікавій формі, подібно до відеогри).

У навчанні сліпому методу предметом вивчення є не розташування букв і клавіш на клавіатурі, яке само по собі запам'ятовується досить просто, а рухи пальців, які необхідно з'єднати в підсвідомості з певною буквою або знаком. Цих рухів є три види:

  1. Удар по клавішах з вихідних позицій (ФИВА ОЛДЖ).
  2. Рухи від клавіш вихідних позицій до інших клавіш тієї ж зони і удар по ним.
  3. Рухи від будь-якої клавіші до будь-якої клавіші тієї ж зони і удар по цих клавішах.

Останній тип рухів найбільш складний, і часто не дається в навчальних курсах безпосередньо, маючи на увазі те, що цей тип рухів виробляється сам в процесі застосування навику.

В процесі вироблення даних типів рухів, відбувається вивчення розташування клавіш (розкладки).

На думку переважної більшості авторів, потрібно категорично заборонити підглядання на клавіатуру навіть в тих випадках коли «закрита» клавіатура, а в тих випадках коли учню важко орієнтуватися в пошуці букв, то слід мати в полі зору добре видиме зображення клавіатури (на стіні або на екрані дисплею).

На думку інших авторів, якщо набирати строго по зонах десятьма пальцями навіть у разі підглядання можливе поступове формування навику сліпого друку. При навчанні сліпому методу можна використовувати «порожню» клавіатуру (таку, як Das Keyboard, або заклеївши пластиром або замазавши лаком для нігтів букви на звичайній), це психологічно спростить боротьбу з підгляданням. Таким чином формується відчуття клавіш і учень позбавляється від звички дивитися на саму клавіатуру.

·                  Насамперед зазвичай починають із запам'ятовування місцезнаходження клавіш «основної позиції» - Ф   Ы   В   А  — для лівої руки і О   Л   Д   Ж  — для правої. Для полегшення пошуку основної позиції і її тактильного розпізнавання, клавіші   А  і   О , помічені маленькими горбками.

Д/З: Освоїти «постановку пальців» — правильне розташування пальців на клавішах «основної позиції» ряду. Подальше вдосконалення швидкісних навиків — справа часу, наполегливих тренувань або практичної роботи.

Навчальні матеріали можна розділити на такі групи:

  • Навчальне керівництво, що містить інструктаж по побудові графіка навчання, термінам навчання, що містять підбірки вправ, і іншу теоретичну інформацію по техніці набору.
  • Клавіатурні тренажери, робота на яких може скласти близько половини всіх вправ в навчанні. Їх роль вельми велика, особливо при правильному підборі вправ, оскільки вони дозволяють відпрацьовувати символи, що рідко зустрічаються, тренувати слабкіші пальці. Це може сприйматись як весела гра, але є могутнім механізмом для наполегливості учнів.
  •  Змагання по техніці сліпого машинопису, організовані на спеціальних сайтах. На початкових етапах виконують в основному стимулюючу роль, а для упевнених користувачів служать тренажером для подальшого вдосконалення навику.
  •  Метод навчання роботою, без якого даний список був би неповним. Метод полягає в розвитку навиків друку безпосередньо систематичним набором на клавіатурі тексту. Слід зазначити його недоліки: учні часто використовують декілька пальців, що знижує їх швидкість і безпомилковість набору, призводить до великої кількості переміщень кистей рук. Велика частина таких користувачів завдяки цій практиці так ніколи і не навчиться сліпому методу набору, цей метод прийнято називати «напівзрячим».

Література

 Портнов М. П. Теорія і практика професійної підготовки операторів клавішної техніки (Становлення і розвиток). — Московська область: 1987. — С. 18. — 24 с.

  1. Березін Б.І. Самовчитель Машинопису. — Легка Індустрія. — М.: 1969. — С. 38. — 160 с.
  2. Дмітрієвський Н.Н. і Дмітрієвськая Е.І. Методика викладання машинопису. — М.: Рад. наука, 1948.
  3. Селезнева Ю. А. Набор тексту на ПК: Сліпий 10-пальцьовий метод друку. — Спб.: «Корона Прінт», 2005.

 У різних школах друку ця постановка може декілька варіюватися. Найбільш популярна постановка ФИВА ОЛДЖ, але існує і альтернативна розкладка ИВАМ ТОЛД

  • Огляд 17-ти клавіатурних тренажерів — Статті про сліпий машинопис: порівняльний аналіз клавіатурних тренажерів.
  • Все про сліпий машинопис і клавіатурні тренажери
  • Не встигаєте за власною думкою? — реклама 10-пальцьового методу друку і короткий огляд тренажерів для Microsoft Windows.

 

Категорія: Машинопис та Діловодство | Переглядів: 1459 | Додав: Olga | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Друзі мого сайту
  • Інформаційний портал "Профтехосвіта Хмельниччини
  • Вище професійне училище № 25
  • Блог методиста ВПУ-25 Мар'янич Т.Г.
  • Персональний сайт Коржан Т.В.
  • Створити сайт uCoz
  • Інструкції для uCoz

  • Сьогодні

    Архів записів

    www.qrcode-generator.de
    Copyright MyCorp © 2012- 2024                       Всі авторські права захищені

    При використанні матеріалів блогу, посилання на джерело обов"язкове. Дякую за розуміння!

    www.copyright.ru

    %
    освітній портал Педагогічна преса
    https://web-kwest18.blogspot.com/