Субота, 2024-04-20, 9:42 AM
ПЕРСОНАЛЬНИЙ САЙТ
педагога професійного навчання Цюпак Ольги Володимирівни

Цілі завжди випереджають можливості,
будуючи шлях для розвитку
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна Мій профіль ВихідРеєстраціяВхід
Меню сайту

Категорії розділу
Інформаційна бібліотека [171]
Навчаючи - виховуємо [23]
Виробниче навчання [15]
Професія "Діловод"
Все про комп'ютерні технології та Web-дизайн [124]
технічні новинки, комп'ютерне обладнання, програмне забезпечення
Словник комп"ютерних термінів та сленгу [4]
Стенографія [10]
Етика, естетика [22]
Логіка [14]
Машинопис та Діловодство [107]
Психологія [49]
тести, оптичні ілюзії, акцентуації
Релігієзнавство [9]
Філософія [26]
Філологія [68]
мово-літературознавство, фольклористика
Українська обрядовість [211]
вірування, прикмети, етнографія, обереги
У світі цікавого [86]
Лірична сторінка [36]
Мережива долі [1]
розповіді про неординарних людей
Жартома і всерйоз [24]
Скарбничка мудрості [32]

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу


Користувачі
Гості сайту
 





Помощь блогеру



 


Головна » 2016 » Жовтень » 12 » Класифікація мереж
8:27 PM
Класифікація мереж

ТЕМА 3. ЛОКАЛЬНІ КОМП'ЮТЕРНІ МЕРЕЖІ

ПЛАН-КОНСПЕКТ до уроку № 22 (КСІМ)

Тема: Класифікація локальних комп’ютерних мереж функції і основні характеристики. Методи доступу до середовища   передачі даних.

План

  1. Види класифікацій локальних обчислювальних мереж (ЛОМ).
  2. Мережеве обладнання.
  3. Методи доступу до середовища передачі даних.

ВИДИ КЛАСИФІКАЦІЙ (ЛОМ)

Широка і постійно зростаюча номенклатура локальних обчислювальних мереж, мережні програмні продукти і технології покладають на потенційного користувача складну задачу вибору потрібної системи з великої кількості існуючих. Сьогодні в світі нараховується десятки тисяч різних локальних обчислювальних мереж і для їх розгляду корисно мати систему класифікації. Усталеної класифікації локальних мереж наразі не існує, але  можна виявити певні класифікаційні ознаки за:

  • призначенням: керуючі (організаційними, технологічними, адміністративними та ін. процесами); інформаційні (інформаційно-пошукові), розрахункові; інформаційно-розрахункові; обробки документальної інформації.
  • типом використовуваних в мережі ЕОМ: однорідні (локальні обчислювальні мережі характеризуються і однотиповим складом абонентських засобів, приклад, тільки комплексами машинної графіки або тільки дисплеями); неоднорідні (локальні обчислювальні мережі містять різні класи ЕОМ (мікро, міні-, великі) і різні моделі всередині класів ЕОМ, а також різне абонентське обладнання.
  • організацією передачі інформації: мережі з маршрутизацією інформації (при цьому абонентські системи можуть взаємодіяти по різних шляхах (маршрутах) передачі блоків даних, а для скорочення часу передачі здійснюється пошук найкоротшого за часом маршруту); мережі з селекцією інформації (при цьому всім абонентським системам доступні всі блоки даних, що передаються в мережі. Як правило, це пов’язано з тим, що локальна мережа з селекцією інформації будується на основі моноканалу).
  • топологією мережі: Зіркоподібна - з’єднання каналів, приєднаних до різних абонентів в одній точці, яка називається центральним вузлом.

Кільцева - послідовне з’єднання абонентів з каналами передачі даних, внаслідок чого утворюється замкнуте кільце. Кожен абонент відіграє роль ретранслятора повідомлення з невеликою часовою затримкою.

Магістральна (шинна) - вигляд пасивного моноканалу (магістралі). Ця топологія найпоширеніша. Вона використовується у випадку, коли інформація передається рідко (в порівнянні з можливостями комп’ютерів), дані комплектуються в пакет, дістають адресу і після того, як магістраль стане доступною, відбувається передача повідомлення.

Ієрархічне з’єднання реалізується у вигляді ієрархії (декілька вузлів є підлеглими одного вузла).

  • організацією управління;
  • методах теледоступу;
  • фізичних носіях сигналів;
  • управлінню доступом до фізичного середовища передачі і так далі.

МЕРЕЖЕВЕ ОБЛАДНАННЯ

Технічні засоби комунікації: кабелі (екранована і неекранована кручена пара, коаксіальний, оптоволоконний), коннектори і термінатори, мережеві адаптери, повторювачі, розгалужувачі, мости, маршрутизатори, шлюзи, а також модеми, які дозволяють використовувати різні протоколи і топології в єдиній неоднорідній системі.

Мережева карта (адаптер) — пристрій для підключення ПК до мережевого кабеля.

В якості фізичного середовища для обміну інформацією використовують: товстий та тонкий коаксіальний кабель, оптоволоконний кабель і неекрановану кручену пару.

Для вирішення проблем міжмережевої взаємодії є різні інтерфейсні пристрої: повторювачі (repeater), мости (bridge), маршрутизатори (router), мости/маршрутизатори (bridge/router) і шлюзи (gateway). Основна відмінність між цими пристроями в тому, що повторювачі діють на 1-ому (фізичному) рівні, мости - на 2-ому рівні, маршрутизатори - на 3-ому (мережевому) рівні, а шлюзи - на 4-7 рівнях.повторювач

Повторювач — пристрій, який діє на фізичному рівні, призначений для компенсації затухання в середовищі передачі даних шляхом посилення сигналів з метою збільшення відстані їх розповсюдження.

Мости -     присмоститрої для з’єднання сегментів мережі, здійснюють передачу кадру з одного сегмента в інший по фізичній адресі станції отримувача, який виділяється із назви канального рівня, аналізують цілісність кадрів і відфільтровують пошкоджені.

 

Маршрутизатори - обмінюються між собою інформацією про топологію, стан мережі, працездатність каналів і доступність вузлів з метою вибору оптимального шляху для передачі пакету. Такий процес вибору маршрута за адресою абонентської системи, яка приймає пакет, називають маршрутизацією.

Шлюзи — потреба у них виникає тоді, коли об’єднують дві системи з різною архітектурою для робота шлюзупереведення потоку даних між цими системами. Шлюз – це звичайна система, завдяки якій здійснюється пересилання пакетів з одного підключення на інше. Відправити інформацію, йому необхідно “знати”, що і куди треба переправити. При простій організації мережі можна використовувати статичні маршрути, які будуть знати і пам’ятати кожен шлюз. Для більш складних варіантів використовуються різні комерційні продукти і допоміжні прилади (роутери, маршрутизатори, сервери).  На мал. Робота шлюзу

Розгалужрозгалужувачувач — пасивний пристрій для з’єднання більше двох кабельних сегментів. модем

Модем –    пристрій, призначений для обміну інформацією між віддаленими ПК по каналах зв’язку. Модем для підключення до комутованої телефонної лінії виконує перетворення комп’ютерних даних у звуковий аналоговий сигнал для передачі по телефонній лінії (модуляція), а також зворотнє перетворення (демодуляція). Модеми бувають: внутрішні - вставляються всередені системного блоку ПК, мають вбудований послідовний порт і отримують живлення від ПК; недорогі, основною характеристикою є швидкість. Зовнішні - окремі пристрої, які з’єднуються кабелем з послідовним портом ПК, тим же, до якого часто підключають мишу. Мають окремий блок живлення.факс-модем

Факс-модем – пристрій, який забезпечує електронну передачу звичайного тексту, креслень, фотокарток, схем, документів, перетворення інформації в форму, придатну для передачі по існуючому каналу зв’язку, і формування на паперовому носії на приймальній стороні дубліката—факсиміле — вихідного документа. До складу будь-якого телефакса входять сканер для зчитування документа, модем, який передає і приймає інформацію по телефонній лінії, а також принтер, який друкує повідомлення на термо- або звичайному папері. В платах факс-модемів такі вузли, як сканер і принтер, відсутні. Інформація представлена тільки в «електронному» вигляді.

МЕТОДИ ДОСТУПУ ДО СЕРЕДОВИЩА ПЕРЕДАЧІ ДАНИХколізія

Метод доступу – набір правил, які визначають, як комп'ютер повинен відправляти і приймати дані. При спробі одночасної передачі даних по мережі пакети  стикаються, інформація псується – виникає колізія.

У мережах Ethernet використовується метод доступу до середовища передачі даних, який називається методом колективного доступу (з визначенням несучої і виявленням колізій). Важливою проблемою передачі даних по мережі з комутацією пакетів, є проблема одночасної передачі даних декількома комп'ютерами. Оскільки одночасно в мережі може бути присутньо тільки один пакет, то доступ комп'ютерів до середовища передачі повинен певним чином упорядковуватися. На даний час існує три основні методи управління доступом до середовища передачі: «Виявлення колізій», «Попередження колізій» і «Передача маркера».

Метод виявлення колізій виникнення колізії

Повна назва цього методу— «Множинний доступ до мереж з перевіркою несення і виявленням колізій». Метод припускає, що перед передачею даних комп'ютер, що передає, повинен переконатися у «вільному стані» лінії, а в процесі передачі — «прослуховувати» канал. При виявленні колізії (зіткнення з «чужими даними») він повинен припинити передачу і спробувати відновити її через певний проміжок часу. Звичайно цей спосіб використовується в мережах з топологією «шина». Детальний опис дій:

Передаючий перевіряє мережу -  Несуча відсутня - Можна передавати
Передаючий  перевіряє мережу - Несуча виявлена - передавати не можна - очікування
Після Виявлення колізії передаючий комп'ютер зобов'язаний припинити передачу, зробити паузу, потім може знову спробувати передавати

Метод попередження колізій

Повна назва цього методу— «Множинний доступ до мереж з перевіркою несення і попередженням колізій». Цей метод також припускає, що передаючий комп'ютер перед початком передачі визначає зайнятість каналу. Переконавшись в тому, що кабель вільний, він оповіщає інші комп'ютери про початок передачі, попереджаючи тим самим можливість одночасної посилки даних. Головний недолік цього методу полягає у значному об'ємі широкомовної розсилки1]. Детальний опис дій:

Передаючий перевіряє мережу - Несуча відсутня - Сигналізує про намір передавати -Передає

Метод передачі маркера Token Passing передача маркера

Принцип цього методу достатньо простий. Для того, щоб передати дані, комп'ютер повинен одержати дозвіл. Для цього він повинен «зловити» пакет даних спеціального виду — маркер. Маркер переміщається по замкнутому колу від одного комп'ютера до іншого. Одержавши маркер, комп'ютер може передати його далі або замість нього відправити пакет з даними. Коли дані досягнуть комп'ютера-одержувача, той, у свою чергу, повинен знову «виставити» в мережу маркер. Такий алгоритм використовується, як правило, в мережах з топологією кільце. Майже всі сучасні адаптери мають режими, в яких «чужі» кадри не відкидаються, а приймаються і обробляються. Це необхідно для функціонування спеціального програмного забезпечення, призначеного для аналізу структури інформаційних потоків всередині мережі.

ПЕРЕВІРКА ПЕРВИННИХ ЗНАНЬ

  1. Назвіть ознаки за якими класифікують локальні обчислювальні мережі.
  2. Назвіть функції згідно з класифікацією.
  3. Поясніть функціонування мережі по топології «кільце».
  4. Які є типи з’єднання локальних обчислювальних мереж?
  5.  Які є методи доступу до середовища передачі даних?
  6. Що таке колізія?
 

[1] широкомовна передача, коли станція направляє пакети, використовуючи широкомовні адреси (broadcast). Пакети з такими адресами передаються до всіх кінцевих вузлів зазначеної мережі, незалежно від того, чи потрібні вони кожному з них. У багатьох ситуаціях такий спосіб передачі виявляється неефективним внаслідок своєї надмірності, яка веде до надмірного зростання трафіку, особливо у великих мережах.

Категорія: Все про комп'ютерні технології та Web-дизайн | Переглядів: 662 | Додав: Olga | Теги: лом, пристрої мережі | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Календар
«  Жовтень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Друзі мого сайту
  • Інформаційний портал "Профтехосвіта Хмельниччини
  • Вище професійне училище № 25
  • Блог методиста ВПУ-25 Мар'янич Т.Г.
  • Персональний сайт Коржан Т.В.
  • Створити сайт uCoz
  • Інструкції для uCoz

  • Сьогодні

    Архів записів

    www.qrcode-generator.de
    Copyright MyCorp © 2012- 2024                       Всі авторські права захищені

    При використанні матеріалів блогу, посилання на джерело обов"язкове. Дякую за розуміння!

    www.copyright.ru

    %
    освітній портал Педагогічна преса
    https://web-kwest18.blogspot.com/