П`ятниця, 2024-03-29, 12:15 PM
ПЕРСОНАЛЬНИЙ САЙТ
педагога професійного навчання Цюпак Ольги Володимирівни

Цілі завжди випереджають можливості,
будуючи шлях для розвитку
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна Мій профіль ВихідРеєстраціяВхід
Меню сайту

Категорії розділу
Інформаційна бібліотека [171]
Навчаючи - виховуємо [23]
Виробниче навчання [15]
Професія "Діловод"
Все про комп'ютерні технології та Web-дизайн [124]
технічні новинки, комп'ютерне обладнання, програмне забезпечення
Словник комп"ютерних термінів та сленгу [4]
Стенографія [10]
Етика, естетика [22]
Логіка [14]
Машинопис та Діловодство [107]
Психологія [49]
тести, оптичні ілюзії, акцентуації
Релігієзнавство [9]
Філософія [26]
Філологія [68]
мово-літературознавство, фольклористика
Українська обрядовість [211]
вірування, прикмети, етнографія, обереги
У світі цікавого [86]
Лірична сторінка [36]
Мережива долі [1]
розповіді про неординарних людей
Жартома і всерйоз [24]
Скарбничка мудрості [32]

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу


Користувачі
Гості сайту
 





Помощь блогеру



 


Головна » 2018 » Жовтень » 12 » Конформісти і конформізм
6:40 PM
Конформісти і конформізм

Конформіст - це хто? Суспільство цілком складається з соціальних груп. Що це таке? Якщо говорити досить умовно, то соціальна група - це об'єднання людей, які мають спільні цінності та цілі. Соціальні групи бувають малими, середніми і великими за кількістю людей, які в них входять. Кожна з них висуває свої норми, звані соціальними. Це певні правила поведінки, характерні для майже всіх представників даної групи. По відношенню до цих норм людей умовно можна розділити на конформістів і нонконформістів.

 

Конформіст хто це?

Важливо розуміти, що кожна людина в тій чи іншій мірі є конформістом. І це іноді навіть добре. Проблемою стає те, що деякі люди роблять це своїм стилем життя. Але що таке конформізм? Конформіст - це людина, яка підпорядковується вимогам соціальної групи або суспільства в цілому. Виходячи з цього, ми можемо зробити висновок, що кожен з нас має відношення до даного поняття, так як ми в тій чи іншій мірі все одно дотримуємося групових і соціальних норм. Конформіст - це не безправний член соціуму. Більш того, він сам вибрав таку модель поведінки. І може її змінити. Таким чином, ми можемо зробити ще один висновок: конформіст - це стиль життя, звичний образ мислення, який піддається зміні. Прикладом групових норм можуть бути сімейні, шкільні статути і так далі. У випадку з соціальними нормами, то це здебільшого правила етикету: "Не матюкатися", "поступатися місцем в громадських місцях". У тому випадку, якщо людина не хоче підкорятися нормам, його називають нонконформістом..

Сходинки нонконформізму

Ще Фрейд говорив про те, що наша психіка постійно розривається між своїми природними мотивами і соціальними вимогами. Ці положення підтримав соціальний психолог Мак-Дугалл. Нонконформізм характерний для всіх, але кожна людина проявляє його по-своєму. Є кілька ступенів нонконформізму.

Соціально схвалювана поведінка

Чистий конформіст - це певна категорія індивідів. Люди цього типу намагаються максимально відповідати груповим і соціальним нормам. Якщо цього не виходить зробити, то в неї комплекс меншовартості. При цьому досить часто деякі норми суперечливі. Те, що в одній соціальній групі дозволено, в іншій - карається. І плутанина, яка з'являється у таких людей, призводить до ряду руйнівних для самооцінки процесів. Тому конформісти здебільшого - невпевнені в собі люди. Це дуже ускладнює процес спілкування з оточуючими. Людина-конформіст - це той, який підпорядковується вимогам соціуму. І часом це необхідно. Без цього неможливо було б просто вижити.

Девіантна поведінка

Девіація - це фактично відхилення від норми. Девіантом можуть називатися ті люди, які голосно матюкаються, не поступаються в громадському транспорті місцем або ж проявляють нонконформізм в інших сферах. Для такої поведінки характерні відхилення від соціальних або групових норм, при цьому вона не схвалюється суспільством. Однак для таких людей немає ніяких особливих санкцій, крім зауважень з боку оточуючих. Інша справа, коли ступінь нонконформізму досягає таких масштабів, що поведінка починає називатися деліквентною.

Що таке деліквентна поведінка?

Деліквентна поведінка - це настільки мала ступінь конформізму, що людина йде порушувати закони. Втім, тут теж все відносно. Адже причиною деліквентної поведінки може стати все той же конформізм. Виходячи з цього, можна зробити висновок, що саме поведінка може бути як проявом конформізму, так і результатом нонконформізму. Все залежить від того, яка соціальна група береться за точку відліку. Цілком логічно було б розповісти про явище соціального конформіста. У чому виражається нонконформізм в даному випадку? Як можна назвати таких людей?

Соціальний конформізм

Зрозуміло, що буває кілька типів норм: групові та соціальні. По суті, останні є більш масштабним явищем, а групові - це тільки маленька частинка соціальних норм.  Соціальний конформіст - це людина, яка відчуває бажання плисти за загальноприйнятою течією, повністю відповідати вимогам, які висуває соціум, або намагатися це робити. Для соціального конформізму характерно таке явище, як мода. Люди, які женуться за нею, намагаються вдягати те, що зараз в тренді, щоб отримати соціальне схвалення. Так, для самооцінки це дійсно благо. Але при цьому все повинно бути в міру. Не слід ставити себе в залежність від схвалення або ж, навпаки, несхвалення людей. Це програшна тактика, яка буде вести в нікуди. Ні в якому разі не можна втрачати своє "Я" за абстрактним "Ми". Потрібно вчитися балансувати між соціальними нормами і особистими бажаннями. У всьому потрібна міра, тоді можна жити нормально.

Маргінали - це люди, у яких максимально проявляється соціальний нонконформізм. Вони ніби себе відривають від соціуму через те, що їх система життєвих цінностей не відповідає загальноприйнятій. Як приклад маргіналів можна привести злочинців або ж людей нижчих соціальних верств. Причому у великій кількості випадків вони самі вибрали таку модель поведінки. Цей фактор слід враховувати.

Необхідно включати конформізм з правильними людьми, спираючись на власну систему життєвих цінностей. Вони повинні бути визначальним фактором, який буде вказувати на те, потрібно прислухатися до вимог оточуючих чи ні. Якщо з якихось причин ваші життєві цінності не відповідають нормам, то слід шукати ту соціальну групу, в якій це схвалюється. Адже є ще один такий параметр, який називається груповими цінностями. І саме з них виходять норми. Тільки в такому випадку ваша самооцінка може бути оптимальною. Потрібно думати головою, а не дотримуватися стадного інстинкту.

автор: Микола Ступаков

Категорія: Психологія | Переглядів: 509 | Додав: Olga | Теги: маргінали, Конформісти і конформізм, нонконформізм, деліквентна поведінка, девіантна поведінка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Календар
«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Друзі мого сайту
  • Інформаційний портал "Профтехосвіта Хмельниччини
  • Вище професійне училище № 25
  • Блог методиста ВПУ-25 Мар'янич Т.Г.
  • Персональний сайт Коржан Т.В.
  • Створити сайт uCoz
  • Інструкції для uCoz

  • Сьогодні

    Архів записів

    www.qrcode-generator.de
    Copyright MyCorp © 2012- 2024                       Всі авторські права захищені

    При використанні матеріалів блогу, посилання на джерело обов"язкове. Дякую за розуміння!

    www.copyright.ru

    %
    освітній портал Педагогічна преса
    https://web-kwest18.blogspot.com/