Субота, 2024-04-27, 3:15 AM
ПЕРСОНАЛЬНИЙ САЙТ
педагога професійного навчання Цюпак Ольги Володимирівни

Цілі завжди випереджають можливості,
будуючи шлях для розвитку
Вітаю Вас Гість | RSS
Головна Мій профіль ВихідРеєстраціяВхід
Меню сайту

Категорії розділу
Інформаційна бібліотека [171]
Навчаючи - виховуємо [23]
Виробниче навчання [15]
Професія "Діловод"
Все про комп'ютерні технології та Web-дизайн [124]
технічні новинки, комп'ютерне обладнання, програмне забезпечення
Словник комп"ютерних термінів та сленгу [4]
Стенографія [10]
Етика, естетика [22]
Логіка [14]
Машинопис та Діловодство [107]
Психологія [49]
тести, оптичні ілюзії, акцентуації
Релігієзнавство [9]
Філософія [26]
Філологія [68]
мово-літературознавство, фольклористика
Українська обрядовість [211]
вірування, прикмети, етнографія, обереги
У світі цікавого [86]
Лірична сторінка [36]
Мережива долі [1]
розповіді про неординарних людей
Жартома і всерйоз [24]
Скарбничка мудрості [32]

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу


Користувачі
Гості сайту
 





Помощь блогеру



 


Головна » 2013 » Березень » 24 » Прийоми психологічного захисту
12:40 PM
Прийоми психологічного захисту

До основних емоцій належать:

Азарт, безпека, неспокій, подяка, благополуччя, боязнь, гидливість, гнів, провина, велич, влада захоплення, зарозумілість, голод, гордість, смуток, довіра, борг, гідність, спрага, жалість, турбота, заздрість, злорадність, злість, інтерес, краса, лінь, любов, помста, надія, гордовитість, обурення, ніжність, ненависть, неприязнь, невпевненість, незадоволеність, образа, обожнювання, самота, обережність, відповідальність, огида, патріотизм, печаль, передчуття, презирство, зневага, відданість, хіть, радість, розчарування, роздратування, розкаяння, розгубленість, ревнощі, нудьга, сексуальність, сміхотворність, співчуття, власність, сумнів, спокій, справедливість, страх, сором, тривога, смуток, приниження, переконання, пошана, здивування, задоволення, втома, відчуття втрати, честолюбство, гумор, лють, відчай.

як виробити звичку до оптимізму

Ніхто з вас не захоче з'явитися вранці на своєму робочому місці неумитим і непричесаним. Зовні ви опоряджаєтеся. Цього вимагає ваша самолюбність. Такий же порядок повинен панувати і усередині. Наведення цього ладу ми називаємо внутрішньою гігієною. Отже, турбота про свій настрій щонайменше так само важлива, як і догляд за тілом. Турбота про настрій - це та ж турбота про своє здоров'я, оскільки ваш настрій диктується сферою відчуттів. Це прояв підсвідомої розумової діяльності.

Незадоволеність, злість, відчуття недооцінка ваших якостей з боку оточуючих, заздрість - найчастіше людина прагне пригнічувати. Проте ці відчуття рояться в підсвідомості і позначаються на вашому самопочутті, виявляються в прискіпливості, розумуванні і хронічно поганому настрої. В результаті виникають порушення обміну речовин, розлад кровообігу і інші хвороби. Тому турбота про настрій дійсно є турботою про здоров'я.

Гарний настрій - питання тренування. І починати це тренування треба відразу з ранку. Уранішня метушня і поганий настрій можуть перекрити весь ваш день. Чим винен навколишній світ, що ви не виспалися і у вас поганий настрій? Адже «як агукатиметься, так і відгукнеться».

Ранок - це кращий час для неспокою і депресії, коли все уявляється в найпохмурішому і чорному вигляді. Вранці швидкість обміну речовин незначна, температура тіла мінімальна, а рівень змісту глюкози в крові низький. Цей фізичний спад, обумовлений вашими внутрішніми годинами, вносить значний внесок до того, що переживається багатьма з вас відчуттям відчаю і безнадійності. Наполеон одного разу відмітив, що ще жодного разу не зустрічав солдата, «який би відрізнявся хоробрістю в три години ранку». Тому наступного разу, коли прокинетеся в нападі відчаю, заспокойте себе тим, що цей стан обумовлений, головним чином, біологічно і що вдень ви відчуєте себе краще і оптимістичніше.

Слово «неспокій» ( з англосакського - задихатися або давитися). Стан неспокою не дає вам ефективно думати або діяти. Тому ранок позитивно настроєної людини починається з активної дихальної гімнастики. Вона покращує забезпечення організму киснем, активізує кровообіг, укріплює тіло і душу.

Встаньте у відкритої кватирки і з хвилину глибоко подихайте. Видихніть свій гнів! Потім зробіть декілька легких вправ і посміхніться. Протягом дня час від часу робіть паузи для того, щоб зосередитися. На декілька хвилин відмовтеся від метушні, поміркуйте про те, що для вас важливе, налаштуйте себе на свою мету. Увечері перед сном впливайте на свою підсвідомість методом самозанурення і наступної формули самонавіяння: «Я виглядаю як процвітаюча благополучна людина. Я посміхаюся, думаю, розмовляю, рухаюся, дію і реагую так, ніби я вже став тією особою, якою хочу стати».

Кожен новий день - чергова частинка багатства всього нашого життя. Закономірності, яким підкоряється ваше життя, відбиваються як в голограмі в будь-якому її дні. Якщо у вас постійний поганий настрій, докопайтеся до його причини! Вивчіть свій смуток. На що він схожий? Які відчуття викликає? Які зорові і слухові образи проносяться в голові? Як відчуває себе тіло? Чи розумієте ви, чим викликаний поганий настрій?

Майже всі перепади настрою викликані якимись поштовхами, які найчастіше цілком очевидні. Прикладом може служити погода: нам радісно, коли світить сонце, і сумно, коли ллє дощ. Існують і безпосередні поштовхи: запекла суперечка, злобний випад або невдала дія. Іноді такі причини виявляються непрямими, прихованими. Трапляється щось таке, що нагадує про щось, і, часто не усвідомлюючи цього, ви реагуєте на спогади. Визначите, що впливає на вас, і тоді ці впливи частково втратять свою силу.

Якщо ви перебуваєте в поганому настрої і вирішили позбавитися від нього, для цього можна скористатися декількома прийомами. Перш за все можна трохи порухатися. Будь-яке відчуття пов'язане з типовою позою тіла, сталою схемою м'язової напруги. Це настільки очевидно, що художники-мультиплікатори давно навчилися передавати відчуття своїх героїв парою виразних розчерків кисті. Енергійні рухи змінюють настрій, їх можна вважати за різку зміну пози. Коли даєш м'язам хороше навантаження, неможливо залишатися в колишньому настрої.

З кожною емоцією пов'язана не тільки певна схема м'язової напруги і звична поза, але і своєрідний ритм дихання.

Є ще один спосіб позбавитися від поганого настрою. Для цього потрібно пригадати радісний випадок і наново пережити його в уяві. У кожного з нас є в запасі ціла колекція чудових спогадів, переживань, навиків, стратегій, але ми часто забуваємо про це. Занурення в спогади - процес творчий, він не схожий на читання однієї і тієї ж книги.

Нарешті, ми можемо запропонувати вам вельми цікаву практику зміни настрою за допомогою опрацьовування тілесних еквівалентів психічних переживань. Тіло і розум нерозривні. Це два слова, що позначають одну і ту ж людину. Залежно від свого характеру психічні переживання можуть втілюватися (перетворюватися) в тілі або у відчуття тепла, простору, світла і легкості, або в холод, тісноту, тьму і тяжкість. Саме останні форми «презентації» енергії негативних емоцій в тілі і є об'єктом дії в даній методиці. Суть її зводиться до «опредмечування» відчуттів, що виникають в тілі, і роботи з ними, як з об'єктом. Як не дивно це може видатися на перший погляд, але ефективність даної методики часто виявляється вражаючою.

Передбачається, що образи, які виникають при «опредмечуванні» психічних переживань, є свого роду посланцями глибинних несвідомих процесів, що «мають» почуття, що турбують нас. Робота з ними - це спосіб прямої дії на те, що не може бути доступне логіці нашої свідомості. Вона проводиться в наступній послідовності:

Перше. Оцініть свої тілесні відчуття, пов'язані з негативним переживанням, - що ви відчуваєте? (тяжкість, порожнечу, холод, стискування, здерев'яніння...).

Друге. «Локуйте» місце цих тілесних відчуттів - де ви це відчуваєте? (у голові, грудях, животі, спині, руках, ногах...).

Третє. Створіть зримий образ того, що ви відчуваєте, - на що це може бути схоже? (колюча куля, грудка слизу, чавунна плита, клубок змій, бруд, уламок льоду...). Після того, як відчуття в тілі починає сприйматися вами як якийсь об'єкт, річ або навіть істота, відчуття виявляється повідомленням.

Четверте. У думках винесіть цей образ зі свого тіла і помістіть в просторі перед собою.

П'яте. Трансформуйте образ з негативного в позитивний. Міняйте форму (заокруглюйте гострі кути, згладжуйте виступи), забарвлення (агресивні кольори перефарбовуйте в спокійні, створюйте гармонійну колірну гаму), робіть його легким, теплим, приємним на дотик, супроводжуйте його звучанням, що приносить вам задоволення.

Шосте. Поверніть змінений вами образ у себе і розчиніть його в глибинах свого організму. Відчуєте, як змінилися ваші переживання.

Образ - це мова несвідомого. Його функція в концентрації енергії. Характер образу визначає якість енергії. Міняючи його, ви міняєте енергетичну основу переживання, тобто саму його суть.

Для підтримки гарного настрою більше проявляйте турботу про своє здоров'я. Спорт і хобі, тобто приємне заспокійливе заняття у вільний час, - це чудові чинники, що благотворно позначаються на настрої, що відповідно відбивається і на працездатності. Вчіться повністю відключатися і насолоджуватися вільним від роботи часом і вихідними днями. Спробуйте з'ясувати, що піднімає у вас настрій. Прикрасьте свої будні, вони тривають довше, ніж вихідні, вони віднімають у вас більше часу, а час - це те, з чого і складається наше життя.

Намагайтеся позбавитися від неприємних думок перед сном, тому що інакше вони роїтимуться у вас в підсвідомості всю ніч. А слідством будуть неспокійний сон, кошмари, поганий настрій вранці і схильність до ще гіршого настрою вдень. Таке зачароване коло стає все ширшим. Уміння відкидати думки, що викликають непотрібний жаль, відчуття провини або образи, заздрості або злості може неабияк полегшити вам життя.

«Легко сказати, але не так-то просто зробити», - можете заперечити ви. Дійсно, думки часто поводяться дуже довільно: коли захочуть, тоді приходять, коли захочуть, тоді йдуть, неначе вони самостійні живі істоти. Але тоді так з ними і треба чинити.

Є хороша техніка переривання неприємних думок. Мета її - подумки крикнути: «Стоп!» - при першій появі небажаної думки. Коли ви чуєте музику, яка вам не подобається, адже ви не намагаєтеся змусити приймач змінити мелодію, ви його просто вимикаєте. Так само з негативною думкою: ви в думках або навіть вголос викрикуєте: «Стоп!» - з одночасним уявним вставанням або тупанням ногою, або ударом по столу, або якою-небудь іншою дією, що демонструє вашу рішучість. Як показує практика, віддача собі наказу в такій імперативній формі стає несумісно з небажаними роздумами.

«Звичка - друга натура», «Посієш звичку - збереш характер» - свідчить народна мудрість. Не менше 95% з того, що ми називаємо особливостями поведінки, емоціями, реакціями, є результат звичок, що сформувалися.

Тримай удар: методи психологічного захисту

Образливі слова підстерігають нас щодня - часто коли ми менше всього до цього готові. І, схоже, всюди: на дорозі в години пік, коли в людях виявляються гірші якості; у чергах, коли у нас кінчається терпіння; на роботі...

  • Прийом «Діснейленд». Хворобливість психологічного удару можна пом'якшити, а то і зовсім звести нанівець, якщо поводитися зі всіма людьми, як з малими дітьми. Ви ж не ображаєтеся на нетямущих дітей? Уявіть собі, що ви опинилися один проти цілої групи негативно налаштованих до вас людей. Перевага сил на їх стороні. І у вас всього один шанс переламати ситуацію: представити їх групою дітей на ігровому майданчику. Вони зляться, вередують, кричать, розмахують руками, кидають на підлогу іграшки, топчуть їх ногами. Загалом, всіляко прагнуть вивести вас з себе. Але ви, як доросла, мудра людина, відноситеся до їх витівок як до дитячих витівок і продовжуєте зберігати незворушний спокій до тих пір, поки вони не видихаються. Ви не сприймаєте їх слова як образи, не реагуєте на їх випади. Вам все це смішно спостерігати як дорослій людині...
  • Прийом «Лисиця і виноград». Якщо у вашому минулому були випадки, коли комусь вдавалося досадити вам так, що переживання поразки залишилося до цих пір, скористайтеся технікою раціоналізації, зняття негативних «якорів». Пригадаєте байку «Лисиця і виноград»: не дотягнувшись до виноградного кетяга, лисиця сказала, що не дуже-то і хотілось їй винограду - він кислий і зелений.
  • Прийом «Океан спокою». Уявіть себе головним героєм притчі: «Океан приймає води багатьох бурхливих річок, а сам при цьому залишається нерухомим. Той, в кого так само впадають всі думки і емоції, залишається безпристрасним у спокої».
  • Прийом «Театр абсурду». Можна використовувати такий прийом психологічного захисту, як доведення ситуації до абсурду. Це в принципі те ж саме, що зробити з мухи слона. Тобто вголос гіперболізувати до невпізнання те, на що хтось лише натякає, і таким чином несподівано вибити з рук своїх ворогів або недоброзичливців психологічну зброю. Ваша мета - зробити так, щоб будь-які випади недоброзичливця вже не викликали нічого, окрім сміху. Це і є рішення задачі, як захиститися від психологічного нападу.
  • Прийом «Театр ляльок». Якщо вам важко спілкуватися з емоційно значущими для вас людьми, використовуйте саме цей прийом. Уявіть, що вони всього лише шаржовані персонажі телепередачі «Ляльки». І хай вони говорять дурощі, спілкуючись між собою. А ви тільки спостерігаєте це з боку і виносите свої оцінки. Мовляв, цей розумник корчить з себе супермена, а інший розігрує з себе сильну особу, професіонала, а сам слабак, просто блефує. Розігруйте цей спектакль до тих пір, поки не розсмієтеся. Ваш сміх - показник того, що техніка спрацювала.
  • Прийом «Акваріум». Якщо при спілкуванні з негативно настроєними по відношенню до вас людьми ви продовжуєте хворобливо реагувати на їх випади, скористайтеся цим прийомом. Уявіть, що між вами і вашим кривдником - товста скляна стіна акваріума. Він щось говорить вам безстороннє, але ви тільки бачите його, а слів не чуєте, вони поглинаються водою і лише пузиряться піною на поверхні. Тому вони і не діють на вас. І ви, не втрачаючи самовладання і спокою духу, не піддаєтеся на провокацію, не реагуєте на образливі слова. І завдяки цьому переламуєте ситуацію в свою користь.
  • Прийом «Вентилятор». Проаналізуйте, на що ви реагуєте найхворобливіше. Що вас дратує? Що вас приводить в сказ або засмучує? Пригадайте конкретні слова, інтонації, жести ваших опонентів або кривдників.

Закрийте очі і знову пригадайте всі найобразливіші, хльосткі, обпалюючі слова, які викликають у вас відчуття розгубленості і нікчемності або могутні спалахи агресії.

А зараз уявіть, що ви сидите напроти людини, яка завдає вам цих психологічних ударів. Це він говорить вам жорстокі, образливі слова. І ви відчуваєте, як вже починаєте «заводитися». Викличте в собі відчуття удару. Яка частина вашого тіла реагує на нього? Що відбувається: чи з'являється жар у всьому тілі, або ж щось стискується усередині, а може, просто уривається дихання? Що відбувається саме з вами?

Скористайтеся технікою вентиляції емоцій. Уявіть, що між вами і кривдником є могутній вентилятор, який тут же відносить його слова убік, їх гострі стріли не долітають до вас.

І ще. Зробіть правою рукою фігу і накрийте її долонею лівої руки. У думках направте його на ту людину, яка намагається вивести вас з душевної рівноваги. Пригадаєте, як така ж фіга допомагала вам ще в дитинстві «помститися» кривдникові.

Розплющіть очі, і ви напевно відчуєте, що тепер здатні витримати такий психологічний удар.

Категорія: Психологія | Переглядів: 1152 | Додав: Olga | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Друзі мого сайту
  • Інформаційний портал "Профтехосвіта Хмельниччини
  • Вище професійне училище № 25
  • Блог методиста ВПУ-25 Мар'янич Т.Г.
  • Персональний сайт Коржан Т.В.
  • Створити сайт uCoz
  • Інструкції для uCoz

  • Сьогодні

    Архів записів

    www.qrcode-generator.de
    Copyright MyCorp © 2012- 2024                       Всі авторські права захищені

    При використанні матеріалів блогу, посилання на джерело обов"язкове. Дякую за розуміння!

    www.copyright.ru

    %
    освітній портал Педагогічна преса
    https://web-kwest18.blogspot.com/