В Україні на Святвечір готують 12 пісних страв. Кожна з них та деякі продукти, які входять до їх складу, мають глибоке символічне значення, а не просту традиційність.
КУТЯ (найголовніша страва на столі, з неї починають трапезу) символізує єднання з Богом і світом померлих. Тому її залишають на ніч для душ усопших, не прибирають зі столу.
МАК, який додають до куті, символізує мучеництво Ісуса Христа.
МЕД — символ чистоти, надії, оптимізму, солодкого Божого Слова.
КОРАЧУН (кругла буханка хліба, інколи домашньої випічки, калач) символізує смерть і воскресіння.
ГОРОХ, КВАСОЛЯ — символ християнського життя у "домашній", "сімейній церкві", символ єдності роду.
КАПУСНЯК — символ єдності навколо однієї основи — Христа-Бога.
БОРЩ нагадує про дітей, убитих у Вифлеємську ніч за наказом Ірода.
ГОЛУБЦІ - символ голуба, який уособлює мир.
РИБА — знак християн, один із символів Ісуса Христа. У перших літерах грецького слова "риба" зашифровані слова "Ісус Христос", "Спаситель", "Син Божий".
ВАРЕНИКИ — достаток, ситність.
ГРИБИ — дві природи Ісуса Христа: божественна (шапка) і земна (корінець).
ПАМПУШКИ — щастя, здоров'я, як і вареники — достаток.
УЗВАР — життя людини, дароване Богом.
ЧАСНИК — очищення від гріхів. Також символізує здоров'я. Його кладуть на чотири кутки столу, а потім споживають, щоб зуби не боліли.
Джерело:
|